Design a site like this with WordPress.com
Get started

Nota IH – Morning Page Day 17

Selama ni #SUSAH nak buat #JUALAN? Ini..

(1) Cara latih penulisan yang power.
(2) Cara bina ayat emosi untuk selling.
.
.
.
.

Jurnal100Hari – Morning Page (Day 17)

Kali ni kita cerita cara buat ayat yang ada emosi, dalam morning page indirect u boleh buat latihan mahirkan diri buat ayat yang netizen suka baca.

Contoh u tulis macam ni.

Syukur Alhamdulillah saya ada.. Family
Syukur Alhamdulillah saya ada.. Anak
Syukur Alhamdulillah saya ada.. Rumah
Syukur Alhamdulillah saya ada.. Bisnes
Syukur Alhamdulillah saya ada.. Kereta
Syukur Alhamdulillah saya ada.. etc..

Ayat ni just ok, tapi dia tak dapat nak keluarkan emosi/energy, sebab statik, end up bila tulis dalam morning page hari-hari jadi boring.

Cara Bina Ayat Yang Ada Emosi

Subjek | “Syukur”..

“Terima kasih yang tertinggi”..
“Wow.. wow.. wow.. terima kasih”..
“Wahai Tuhan terima kasih yang banyak”..
“Terima kasih, terima kasih, terima kasih”..
“This is amazing, terima kasih yang banyak”..
“I like this, i love this, thank you very much”…

Dekat sini u kena kreatif ucap syukur, dengan menambah ayat penguat sebelum dan selepas. Ayat syukur tu ada 6 contoh, u kena kreatif design ayat yang awesome, interesting, yang membuka selera, tulis ayat yang menunjukkan u sangat, sangat, sangat bersyukur yang terlalu banyak, kena ada feel excited semasa menulis.

Artist | Actor / Pelakon

Kalau minat jadi actor, ini antara kemahiran yang perlu ada, kena pandai deliver emosi. Emosi ada pada word, the way u say the word. Kebanyakan manusia lebih familiar dengan emosi -ve, time marah-marah, begitu mudah mereka keluarkan emosi, bila gunakan..

“Word + Tonasi = Terhasil Emosi Marah”.

Sometime time marah, fikir bukan-bukan, cakap bukan, bukan, lepas tu apa yang rasa. Mostly rasa menyesal, tak best, whatever. So, dengan bersyukur juga u boleh keluarkan energy yang +ve, dia akan jadi terbalik dengan emosi -ve tu, u akan rasa best, tenang, feel, blessing, etc.

Kunci kepada Emosi / energy adalah:

(1) Word.
(2) The way u say / write it.

So, sama macam actor, masa buat latihan, mula-mula nak keluarkan emosi fake, tak sampai, penghayatan tak cukup, orang yang lihat tak dapat rasa, selepas tu dia buat latihan again, again, and again, sudah jadi mahir keluarkan emosi, sampai orang yang melihat boleh terkesan emosi yang dia deliver happy, menangis, sedih, tak puas hati, takut, etc.. Sometime ada pelakon jadi viral, sebab dia berjaya bawa watak yang berkesan.

U nak berlatih meluahkan kesyukuran juga sama, kena pandai olah ayat, sampai emosi boleh dikeluarkan, mula-mula fake, tak sampai, penghayatan tak cukup, day by day buat morning page, akan cepat dapat tune, menulis lebih fokus daripada hanya menyebut, sebab banyak gunakan deria, sentuh pada jari, gerakkan pen, mata melihat, nampak banyak perkataan, lepas tu 15 – 25 – 35 minit u betul-betul tumpu dekat kertas, so ada banyak deria digunakan, feel lebih cepat sampai, kalau tadah tangan dan sebut sahaja, tak banyak deria digunakan.

Next..

Subjek | “saya ada..”

Ini also boleh adjust atau tambah ayat penguat, supaya word ini boleh lebih hidup, ada emosi, ada energy, ada rasa, ada feel, ada perasaan.

“Saya dikurniakan”..
“Saya dihadiahkan”..
“Saya diberikan”..
“Aku ada sesuatu yang awesome”..
“Ini satu pemberian yang besar”..
“Ini rezeki yang sangat mahal nilainya”..
“Saya/aku diberi something yang special”..
“Ini satu kurniaan yang the best of the best”..

Kalau u just tulis saya ada, dia jadi boring, lama-lama u dah tak minat nak menulis lagi, u tahu menulis tu bagus, tapi stop, sebab feel tu xda. So, kena kreatif, have fun with it, recall balik masa menulis i hate/luahkan, u boleh gunakan banyak word, dengan pelbagai word, thats why feel tu boleh keluar. Itu emosi -ve yang dilepaskan, kalau u lepaskan emosi +ve, u akan feel 10x ganda happy dari emosi -ve tu, u akan jadi addictive untuk menulis day by day by day.

Next..

Subjek | “Item”

“Diri Sendiri”
“Family”
“Anak”
“Rumah”
“Bisnes”
“Kereta”
“Aset blog”
“Aset database”
“Aset knowledge”
“Aset gold”
“Aset outsource”
“Aset tenang/meditasi”
“Aset team, network, accosiate, etc”.

Ini word yang statik, lama-lama jadi boring.
U boleh adjust word atau tambah ayat penguat.

Subjek | “Family”

Ayat penguat sebelum.

“Rezeki”…. family
“Rezeki special”… family
“Rezeki yang mahal”… family
“Dikurniakan sesuatu yang tidak ternilai”…
“Diberikan rezeki yang termahal”..

Ayat penguat selepas.

… family .. “yang awesome”
… family .. “the best in the world”
… family .. “penuh dengan love / kasih sayang”
… family .. “yang happening”
… family .. “very, very, very best”
… family .. “i like it, i love it”
… family .. “saya sangat suka”
… family .. “saya sangat terima kasih”
… family .. “ini satu kegembiraan yang best”
… family .. “this is the big nikmat”
… family .. “wow, wow, wow awesome”
… family .. “this is wonderful”
… family .. etc..

Subjek | “Impak More Emosi”

Ayat statik/boring.

“Syukur Alhamdulillah saya ada.. Family”..

Untuk impak More Emosi, supaya u boleh dapat feel-feel yang best, tenang, positif, excited, powerful, etc.. Selepas settle ayat-ayat tu semua, tulis lagi word-word yang pada diri u menunjukkan kegembiraan, kenikmatan, penerimaan yang sangat hebat, banyak, tinggi, luar biasa, besar, beyond ..

“Wow, wow, wow, wow”….
“Amazing, amazing, amazing”…
“I love love love love love love”..
“Wonderful, wonderful, wonderful”…
“Saya suka, saya suka, saya suka”….
“Saya sangattttttttttttttttttttttttttttt suka”…

Ada word-word yang u kenal untuk diri sendiri, yang menunjukkan Top Level sangat suka dengan sesuatu perkara, guna word tu.

Macam i..

“Wow”..
“Beyond”..
“Amazing”..
“Very interesting”
“I really, really, really”..

Contoh i apply ayat “wow”, i akan ulang tulis sebanyak yang i suka, 10x, 15x, 20x etc. Contoh i apply ayat “amazing”, i akan ulang tulis word ni banyak kali sepuas-puasnya, sampai dah puas baru i stop menulis. So u boleh buat dengan banyak dan berulang-ulang kali.

Contoh ayat penuh macam ni. 😁

“Syukur Alhamdulillah”…

“This is amazing, terima kasih yang banyak, above everything, beyond, wonderful, something yang tinggi, hebat, luar biasa, amazing, i like it, i love it, very, very interesting, thank, you, thank you, terima kasih, terima kasih sebanyak-banyaknya”..

“Saya ada”..

“Aku diberi, dikurniakan, dihadiahkan, aku dapat, telah ada, telah memiliki, telah merasai”..

  • Masa menulis fokus dekat memory +ve dan emosi happy masa lepas / masa sekarang yang u pernah experience sepanjang hidup.

“Family”..

“Keluarga, pertalian, nukleus”..

Ayat impak More Emosi

“Wow, wow, wow, wow, wow, wow, wow, wonderful, wonderful, i like, like, like, like, love, love, love, amazing, amazing, amazing”..

Morning Page No rule. Takda orang baca. Tulisan sendiri also tak boleh dibaca. U kena tulis selaju yang mungkin. Sampai u sendiri tak boleh baca penulisan u. More laju akan jadi more fokus. Macam drive, if slow, borak2, leka, main hp. Kalau bawa laju u akan beri 100% fokus. Mula-mula tulis u memang tak dapat tune. Lama-lama dah menulis dengan laju dapat tune.

The magic n miracle begin. 😁

Bila u sudah biasa menulis dengan laju, keluarkan emosi dengan word-word yang kreatif, sesekali u akan experience tangan u bergerak dengan sendiri by itself, minda u keluarkan susunan word yang tersendiri, sebab u dah programkan subconscious behaviour, dengan menulis selaju yang mungkin. Dalam sains ini dinamakan “state” or “the flow”. Ini adalah satu state yang pengkarya seni ramai dapat, pelukis, penulis, pengukir, mekanik, designer, marketer, trader, any bidang. Macam i menulis ebook / dekat wall ni. Sometime ayat-ayat tu jadi sangat lain macam, sebab bukan i yang fikir, subconscious yang keluarkan ayat-ayat tu, jari i plak memang taip laju, so, i just gerakkan sahaja jari tu. Ini adalah syarat untuk u mula jadi G20, kena kerap duduk dalam “state” / “in the flow”. Dekat sini u akan mula keluarkan idea-idea yang genius, kreatif, unik, organik, pure creation, yang tidak ada orang lain boleh copy, kalau orang copy dia jadi xda soul/feel, people cant feel it.

Semua produk yang mahal dalam dunia ni…

=> bag tangan
=> perfume
=> fesyen
=> kereta
=> makanan
=> lirik
=> etc…

.. dalam dunia ni, idea-idea tu datang dari the state / flow, yang bukan difikir secara concious, idea2 tu just datang, dia take note, hasilkan produk² yang unik, mahal, ada feel.. etc. Sebab tu ada produk yang harga tak masuk akal beratus hingga beribu or puluh ribu. The best part still orang sanggup beli. Why? Sebab people invest to buy value/feel yang mereka dapat selepas beli produk² tu. Orang yang ada duit dont care dengan price, sebab mereka suka dengan value/feel tu. Not just dapat value/feel, lifestyle mereka juga jadi more level up dari sebelumnya. Ini kesan kalau rajin beli barang² yang mahal.

Apa sebenarnya kegunaan Morning Page?

I hate => Ini latihan.
I like => Ini proses develop.
I create => Real purpose.

Dekat sini u akan mula clear apa sebenarnya amalan syukur, kenapa setiap hari kena bersyukur, etc.

Apa makna “rezeki bertambah”.

The more u bersyukur dengan feel, fokus, sungguh-sungguh, full tumpuan, sepenuh hati, sebenarnya dia akan buka kreativiti, ini anugerah unik yang semua manusia ada.

Untuk buat banyak duit.
Untuk hidup berjaya.
Untuk hidup happy.
Untuk hidup freedom.
Untuk hidup in blessing.

U kena access / masuk dalam “state or in flow”.

Dekat sini hidup u akan berubah, growing, growing, growing, makna kehidupan, rasa nikmat, jumpa real purpose of life (personal). Baru u akan tahu kenapa u diciptakan. Sebenarnya untuk salurkan talent/bakat dekat masyarakat. Not just Malaysia, dia termasuk sekali to the world. U akan dapat unlimited kaya, freedom, time, energy, money, peluang, blessing, everything akan jadi relativity.

Movie

Macam movie Limitless, bila makan pill NTZ, otak akan full function, orang tu jadi genius, cepat belajar, speed reading, bla, bla, bla..

Morning Page = Macam pill NZT-48.

So, u akan boleh design produk-produk yang cangih, ikut apa yang u minat, macam i writer, i design SMR, 70L, ESM, ETM, IAMM, R7, *M7, *WiTM, etc. That why, bila baca jadi magik. Idea-idea tu mostly datang bila i access state / the flow tu. Macam tu cerita dia,
next sambung.. 😁

Advertisement

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: