Design a site like this with WordPress.com
Get started

Journal MM Day 9

Hubby was telling me how a friend of his was not afraid of snake. Selamba pegang dengan tangan. He confessed that he’s not like his friend. He will run if he comes across any snake. Because he doesn’t know whether the snake is venomous or not. He’s not going to take any chance, so best thing to do is fled.

My remark to him was, “Memanglah sebab you tak ada ilmu handle ular. Your friend tu mungkin dia memang ada apa-apa ilmu tentang ular. Or ada amalan-amalan tertentu yang dia tahu. Or sebelum-sebelum ni pernah practise pegang ular. Jadi dia confident lah nak tangkap ular with bare hands.”

And then it dawned on me that in life, kita pun macam tu. Ada benda yang fear. Ada perkara-perkara yang kita tak suka. Tanyalah mana-mana pakar, apakah cara untuk atasi fear. Jawapan : face the fear.

Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal barulah tahu strength and weaknesses. Dah kenal barulah tahu cara untuk mengatasi fear. Macam mana nak kenal? Melalui ilmu. Kaji. Kaji. Kaji. Kaji. Kaji. Kaji lagi. Sampai bila nak kaji? Sampai kita tak rasa benda tu sebagai fear kita.

Kadang2 fear tu bukanlah fear yang besar sangat pun. Some fear cuma buat kita rasa tak comfortable. And our brain is designed to avoid uncomfortable situations. It’s part of our survival instinct. It’s part of basic living instinct. Semua benda hidup ada mechanism tersebut.

Yang membezakan kita dengan benda hidup lain ialah kita ada akal. Dengan akal kita memahami sesuatu perkara. Dengan akal kita mendalami ilmu tentang perkara-perkara yang kita fear. Ada ilmu = conquer fear. Ada ilmu = macam-macam benda yang manusia cipta untuk mengatasi fear. Kerana itulah manusia dipilih sebagai makhluk Allah untuk menjadi khalifah di muka bumi. Kerana adanya akal dalam diri kita.

Subhanallah. Walhamdulillah. Walailahaillallah. Wallahuakbar.

Dah ada ilmu, go deep. Go deep. Go deep. Go deep. Don’t stop at surface. Money magnet akan automatic berlaku bila dah beberapa layer deep. People are willing to pay even for the small differences between what we know and what they know. So, go deep.

Advertisement

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: