Journal Happy – Hari 12

Terima kasih. Thank you. Xie xie. Nandri. Merci. Gracias. Arigato. Danke sehr.

Antara perkataan yang paling kerap di cari maknanya menggunakan google translate. Tapi jarang kita nak gunakan dalam kehidupan seharian. A simple yet powerful word that can make people happy.

=======

Terima pujian?

Kita seringkali acting overly humble bila orang puji. Kita rasa macam jika terima pujian, itu tanda orang sombong, eksen. Tanpa sedar, kita tak hargai usaha orang yang memuji.

Contoh : Cantiknya baju U ni!

Daripada kita cakap macam ni : Alaa.. biasa je ni. Baju lama ni. Kebetulan kemas2 jumpa balik.

Lagi best bila kita cakap macam ni : Thank you. I’m glad U suka.

Contoh : Wow, hebat game badminton kau kali ni!

Daripada kita cakap macam ni : Eh, manade.. aku silap strategi tadi. Kalau aku ke depan tadi konpem dapat sambut.

Lagi best bila kita cakap macam ni : Terima kasih. Kau sorak2 tadi buat aku tambah semangat!

=======

Kawan mengadu masalah?

Kita seringkali downplay / cuba untuk minimizekan situasi yang sedang dia hadapi, dengan harapan dapat memujuk hatinya. Kadang-kadang sampai terover pula sampai dia mungkin akan terasa hati. Jadi apa kata acknowledge je situasi dia, kesedihannya dan hulurkan kekuatan untuk kawan tersebut.

Contoh : Kucing kesayangan aku baru je pass away.

Daripada kita cakap macam ni : At least dia happy hidup dengan kau. Kau betul2 sayang dia, jaga dia.

Lagi best bila kita cakap macam ni : Thank you share dengan aku. I’m always here for you.

=======

*Dah few days tersekat post ni. Sejak covid makin aktif. Ralit baca info demi info. Hari2 tertunggu2 berita positif. Allahuakbar.. thank you datangkan covid ni pada kami. Tidak mudah mengatasinya. Racing against time. La hau lawala quwwata illa billah. Grant us strength ya Allah ya Qawwiy.

Thank you baca post ni.

Have you made someone happy today? 😃

#makesomeonehappychallenge

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: