Journal Happy – Hari 12

Terima kasih. Thank you. Xie xie. Nandri. Merci. Gracias. Arigato. Danke sehr. Antara perkataan yang paling kerap di cari maknanya menggunakan google translate. Tapi jarang kita nak gunakan dalam kehidupan seharian. A simple yet powerful word that can make people happy. ======= Terima pujian? Kita seringkali acting overly humble bila orang puji. Kita rasa macamContinue reading “Journal Happy – Hari 12”

Journal Happy – Hari 11

Kat mana letaknya rezeki monyet? Di atas pokok, buah-buahan yang pelbagai jenis. Kat mana letaknya rezeki zirafah? Di dahan2 pokok yang tinggi. Daun2 dan pucuk2. Kat mana letaknya rezeki ikan? Di celah2 terumbu karang. Lumut2 dan plankton. Kat mana letaknya rezeki manusia? Di bumi? Betul di bumi. Bumi tu luas jadi kat mana? Atas pokok?Continue reading “Journal Happy – Hari 11”

Journal Happy – Hari 10

Biasa aku tulis To Do List contoh macam ni : 1. Beli makanan kucing. 2. Bayar bil utilities office. 3. Selawat 100x. 4. Baca Quran 1 page. 5. Siapkan proposal utk company XYZ. Itu dulu… bila tulis macam ni rasa macam setiap satu tu adalah chores yang “kena buat”. Walaupun striking it off tu memangContinue reading “Journal Happy – Hari 10”

Journal Happy – Hari 9

Antara jurus magnet rezeki yang Pak Nas ajar adalah leverage rezeki. Apa maksud leverage rezeki ni? Ia ibarat kita main game dengan kapasiti kita yang sedia ada. Mungkin menang, mungkin tidak. Kena berusaha bertungkus lumus untuk mencapai kemenangan. Cuba kalau dalam game tu kita dapat collect booster. Atau superpower. Atau magic potion. Whatever its called,Continue reading “Journal Happy – Hari 9”

Journal Happy – Hari 8

How far are you willing to go to make someone happy? Kalau cinta hati kita, suami ke.. isteri ke.. anak ke.. ibu ke.. bapa ke.. mungkin kita sanggup buat apa saja. Macam mana kalau someone tu yang tak ada kaitan hubungan darah sekalipun dengan kita? Semoga kisah Cikgu Harry menjadi inspirasi untuk kita sentiasa berusahaContinue reading “Journal Happy – Hari 8”

Journal Happy – Hari 7

Semalam I posted on my fb, wishing my friends : MAYyou receivesome good newsin the next 24hrs. أمين. Semoga yang komen, yang like, yang baca mencapai segala hajat yang dicita-citakan. Semoga my post semalam membahagiakan anda. Nak cerita magicnya Allah… pagi post macam tu. Petang tiba-tiba staff mesej kata dah dapat deposit untuk job yangContinue reading “Journal Happy – Hari 7”

Journal Happy – Hari 6

From Quora : Q : Why does making others happy makes you feel happy? A : (by Hui Ying Lin) I’d like to give a slightly “dark” answer. Sometimes when I feel depressed, I feel that my life is worthless, my opinion is worthless and nothing I does matter. I feel as if it’s impossibleContinue reading “Journal Happy – Hari 6”

Journal Happy – Hari 5

Dari pagi dok menimbang-nimbang. Sapa yang aku nak happykan harini. Keluar hanya untuk hantar the boys ke sekolah. Whatsapp pun check gitu-gitu je. Sampai sekolah mereka, ada one boy ni kawan mereka. Fizi nama dia. Pun 3 beradik boys. Dia yang tengah. Peramah sungguh. Setiap kali nampak aku, mulut becok. Suka salam, tolong angkat barangContinue reading “Journal Happy – Hari 5”

Journal Happy – Hari 4

Jadi kebiasaan, bila lalu tol yang ada cashier, aku bagi salam. Bermacam reaksi aku dapat. Ada yang menjawab dengan semangat. Ada yang senyum. Ada yang takde perasaan. Ada yang maintain kelat. Tak kisahlah apa reaksi mereka. For me, itu sedekah aku untuk hari itu. And it’s not for them only. It’s for me too. KeranaContinue reading “Journal Happy – Hari 4”

Journal Happy – Hari 3

Ada satu couple datang kedai. Anak dua orang. Seorang lingkungan 3-4 tahun, perempuan. Seorang lagi baby mungkin dalam 4-5 bulan. Si ayah kendong baby, rocking dalam stroller. Si kakak mula bermain. Si ibu mungkin ada urusan lain, tinggalkan mereka bertiga. Datang sesekali untuk tengok baby. Dari satu mainan, ke satu mainan kakak cuba itu. CubaContinue reading “Journal Happy – Hari 3”

Create your website with WordPress.com
Get started