Journal MM Day 17 : 10 Langkah Mudah Bina Habit Membaca

Pelik tak kenapa orang berjaya boleh habiskan #50buku setahun? Nak tahu cara mereka membaca?Ini #10Langkah Bina #HabitMembaca.No. 5 tu memang #magik utk konsisten. 😁💪 … Mentaliti orang berjaya, kaya raya, kekal kaya adalah 90% usaha mereka diperuntukkan untuk develop diri, 10% untuk develop bisnes. Develop diri dengan membaca. So ini 10 langkah mudah bentuk habitContinue reading “Journal MM Day 17 : 10 Langkah Mudah Bina Habit Membaca”

Journal MM Day 12

Salah satu jurus yang diajar dalam Rahasia Magnet Rezeki ialah Cicak dan Jerapah (Zirafah). Contoh cicak, rezekinya terbang. Sedangkan dia tidak bersayap. Dia kena duduk dan tunggu serangga datang baru dia dapat tangkap. Bila tiba masanya, Allah sendiri yang datangkan serangga lalu dia dapat tangkap, itulah rezekinya untuk hari itu. Cicak tak risau pun nakContinue reading “Journal MM Day 12”

Journal MM Day 11

Blessings datang bertimpa-timpa. Serendipity. Semalam launching playzone. Persiapan last minit. Sempat tambah deco. Sempat ambil bunting. Sempat siap arch. Sempat beli barang. Caterer walaupun lambat sikit sampai, sempat prepare everything. Alhamdulillah❤ Mula-mula nak suruh clown baca doa. Tiba-tiba Dato’ Seri kata dia bertembung dengan sahabat lama dia, memang seorang guru Al-Quran yang hebat! Kebetulan diaContinue reading “Journal MM Day 11”

Journal MM Day 10

Hari pertama amalkan jurus Garpu Tala (tuning fork) Pak Nasrullah. Buka-buka Al-Quran nampak ini : ۞وَإِذَا مَسَّ ٱلۡإِنسَٰنَ ضُرّٞ دَعَا رَبَّهُۥ مُنِيبًا إِلَيۡهِ ثُمَّ إِذَا خَوَّلَهُۥ نِعۡمَةٗ مِّنۡهُ نَسِيَ مَا كَانَ يَدۡعُوٓاْ إِلَيۡهِ مِن قَبۡلُ وَجَعَلَ لِلَّهِ أَندَادٗا لِّيُضِلَّ عَن سَبِيلِهِۦۚ قُلۡ تَمَتَّعۡ بِكُفۡرِكَ قَلِيلًا إِنَّكَ مِنۡ أَصۡحَٰبِ ٱلنَّارِ Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatuContinue reading “Journal MM Day 10”

Journal MM Day 7

Celebrate small wins. Aku ada tulis pasal ni dalam R7. Kadang-kadang selalu sangat fikir goal, fikir nak settle masalah, terlupa pentingnya untuk celebrate small wins. Dua bulan ni memang agak mencabar. Event kurang. Dengan coronavirus lagi. Ada masa rasa macam dah tak boleh hadap. Dah tak ada jalan keluar. Then aku diingatkan balik bahawa iContinue reading “Journal MM Day 7”

Journal MM Day 6

Kenapa orang yang menang loteri, kebanyakannya bila duit habis akan miskin balik? Sebabnya : Rich People + Broke Mindset = Will be broke again. Broke People + Broke Mindset = Stays broke. Broke People + Rich Mindset = Will be rich one day. Rich People + Rich Mindset = Stays rich and richer. The powerContinue reading “Journal MM Day 6”

Journal MM Day 5

Malam tadi hubby bagitau simpanan dia dah habis. Cukup untuk survive sampai next gaji. Baru je ingat nak pinjam duit dia. 😅 Dulu.. bila aku stress tak dapat nak meet commitment, aku jadi cepat marah. Anak-anak jadi mangsa. Pantang silap sikit, kena tengking macam apa. Hubby tau dah kalau aku marah2 tu maknanya ada masalahContinue reading “Journal MM Day 5”

Journal MM Day 4

Harini hari keempat buat morning pages. Masih lagi berlegar dengan “I hate..”. Kalini makin deep. Bukan 1-2 tahun kebelakangan ni saja. Goes back 10-20 years ago. I have a lot of “hates” to dig out. Selama ni bila ada hate, aku letak hate tu dalam peti, ikat dengan rantai besi dan mangga besar pastu campakContinue reading “Journal MM Day 4”

Create your website with WordPress.com
Get started