Syukur Day 13

Apa #tindakan yang kita ambil sekarang akan mempengaruhi percaturan hidup kita 3-5-7 tahun akan datang. Apa situasi yang kita hadapi sekarang pula adalah #hasil daripada tindakan kita 3-5-7 tahun lepas. Key untuk berubah? Mulakan dengan 1%. Sebab tu dalam Islam anjurkan untuk usaha jadikan hari ini lebih baik dari semalam. Walaupun lebih baik itu hanyaContinue reading “Syukur Day 13”

Syukur Day 12

Setiap orang yang crosspath dengan kita, bukan terjadi saja2. Mesti ada perancangan Allah yang intricate dan penuh misteri sedang berlaku yang kita tak tahu. Ada pertemuan yang seketika, ada pertemuan yang untuk beberapa ketika, ada pertemuan yang sehingga akhir nafas, ada juga pertemuan hingga ke alam seterusnya. I’m happy and blessed to have family, friendsContinue reading “Syukur Day 12”

Syukur Day 11

What Would You Do? Bayangkan anda ada satu akaun bank yang tiap2 hari tepat pukul 00:00:00 akan #masuk_duit sebanyak RM86,400. Duit tu kena dihabiskan untuk hari yang sama juga, tak akan di carry forward ke next day. Apa saja duit yang tersisa pada 23:59:59 waima satu sen pun akan burn. #What_Would_You_Do? . . . MestilahContinue reading “Syukur Day 11”

Syukur Day 10

Cerita #Oren. Ada 1 guy ni (let’s call him Chris) dia suka beli oren kat gerai sorang aunty (let’s call her Aunty May) dekat dengan rumah dia. Chris akan pilih-pilih oren tu, belek sana, belek sini, pilih a few untuk ditimbang. Lepas Aunty May dah timbang, Chris bayar dan beg oren tu pun bertukar tangan.Continue reading “Syukur Day 10”

Syukur Day 9

The Power of Knowledge. ==== Satu ketika saya luahkan cabaran yang dihadapi kepada mentor saya. Tentang masalah #bisnes. Tentang masalah kewangan. Jawapan dia :U letak nilai pada something yang diluar U. Yang paling bernilai adalah diri U. Minda U. Wah.. terasa #hijab_terbuka. ==== Seringkali aset minda ni diabaikan. Yang lebih ditekankan ialah usaha, duit, usaha,Continue reading “Syukur Day 9”

Syukur Day 8

Gembirakan ibu bapa = dapat #syurga . . . . . #tarbiah diri – tarbiah minda – tarbiah fizikal ( cargas + sihat) – tarbiah rohani tujuan tarbiah (didik) diri:- 1. xxxxxx 2. untuk #amal_dan_sampaikan Tujuan kita didik diri kita adalah untuk amal dan sampaikan…Bukan banyak mana yang kita tahu… tetapi berapa banyak yang kitaContinue reading “Syukur Day 8”

Syukur Day 7

Bagai aur dengan tebing. Bagai ombak dengan pantai. Begitu juga hidup dan ujian berpisah tiada. We cannot change ujian yang kita terima. Kerana Allah tahu ia adalah apa yang kita perlukan untuk #Level_Up. Apa yang kita boleh ubah adalah angle melihat setiap ujian yang datang. Apa yang kita boleh ubah adalah bahasa dalaman (#inner_talk) dalamContinue reading “Syukur Day 7”

Create your website with WordPress.com
Get started