Nota IH : Morning Pages

Jurnal100Hari – Morning Page (Day 2) Bila #LuahkanPerasaan atas kertas, ada magik yang akan berlaku, baca #KisahMisteri ni. 😁 … Morning Page – Day 2 Day 1 i berjaya kenal pasti 47 beban.Day 2 i berjaya kenal pasti 71 beban. Masa yang sama around 35 minit.Dapat kenal pasti lebih banyak beban. Ada beberapa beban ulangContinue reading “Nota IH : Morning Pages”

Journal MM Day 3

Morning pages adalah salah satu cara untuk release negativity dalam diri. Haritu aku dah start tulis morning pages dalam blog ni. Dah 3 hari buat, tengok-tengok IH ada buat posting tentang MP. Oh ok juga cara yang dicadangkan. So aku delete semua MP yang dah tulis dalam blog ni. Aku mulakan balik semalam as dayContinue reading “Journal MM Day 3”

Journal MM Day 1

Salah satu teknik money magnet adalah dengan buat EFT tapping. Aku start kenal EFT tapping bila baca ebook Inche Hujan – I Am Money Magnet. EFT – Emotional Freedom Technique ni adalah rawatan alternatif untuk meredakan sakit fizikal dan tekanan emosi. Dia ala-ala akupunktur, tapi dipanggil tapping / psychological acupressure. Harini ahad kan. Aku startContinue reading “Journal MM Day 1”

Dimensi zikir

Zikir ada tiga dimensi. Zikir lidah – qauli. Dimensi kata. Zikir yang lisan. Lidah menyebut, manakala hati pula menerawang memikirkan perkara-perkara lain. Zikir hati – qalbi. Dimensi rasa. Zikir yang di tuturkan di lidah dan disertai dengan rasa di dalam hati. Hati turut berzikir dan adakalanya lidah sibuk dengan urusan harian namun hati berupaya untukContinue reading “Dimensi zikir”

Contacts & Connections

An old teacher was being interviewed by a young professional. The professional started interviewing the teacher as planned earlier. Young professional – “Sir, in your last lecture, you told us about “Contact” and “Connection.”It’s really confusing. Can you explain?” The old teacher smiled and apparently deviating from the question asked the young professional: “Are youContinue reading “Contacts & Connections”

Nota Bahagia Afnan Rosli

Sehari dua ni saya busy menulis buku pertama saya. Berkongsi pengalaman dan nota-nota bahagia dengan Dunia InsyaAllah. Nantikan 101 Nota Bahagia Afnan Rosli. Tengah duk belek-belek journal dan nota-nota yang saya catit selama ni, i came across lot’s of success tips & notes that i’ve made along the years. Banyak sangat nota success, nota performance,Continue reading “Nota Bahagia Afnan Rosli”

Teknik baca buku cepat

Guna pareto law 80/20. 20% yang kita lakukan akan membawa impak 80% dalam kehidupan kita. 20% je yang kita baca akan buat kita faham 80% isi dalam buku tersebut. Caranya : 1. Baca perenggan pertama dan perenggan terakhir setiap chapter. 2. Baca ayat pertama daripada setiap perenggan dalam setiap chapter. 3. Hasil yang sepatutnya andaContinue reading “Teknik baca buku cepat”

Kenapa perlu buat journaling

+ sebab nak declutter otak kita. Kita seringkali fikir terlalu banyak benda pada satu masa kita rasa otak kita crowded. Bila crowded, kita susah nak tenang. Bila tak tenang, efek pada wave kita, rezeki susah nak masuk. + sebab nak bagi mudah fokus. Bila kita tulis, kita put things in perspective. Kita nampak apa yangContinue reading “Kenapa perlu buat journaling”

Salam perkenalan.

“Ulama adalah pewaris Rasulullah SAW. Dan Rasulullah SAW tidak pula mewariskan dinar mahupun dirham, akan tetapi mereka mewariskan ilmu.” Beberapa tahun lalu, saya gemar menghadiri ceramah, kelas dan acara yang pelbagai berkaitan dengan perniagaan. Sehingga ada kawan yang menegur saya hanya membuang masa mempelajari sesuatu ilmu yang saya tak gunakan pun. Agak sentap juga, namunContinue reading “Salam perkenalan.”

Create your website with WordPress.com
Get started