Journal MM Day 10

Hari pertama amalkan jurus Garpu Tala (tuning fork) Pak Nasrullah. Buka-buka Al-Quran nampak ini : ۞وَإِذَا مَسَّ ٱلۡإِنسَٰنَ ضُرّٞ دَعَا رَبَّهُۥ مُنِيبًا إِلَيۡهِ ثُمَّ إِذَا خَوَّلَهُۥ نِعۡمَةٗ مِّنۡهُ نَسِيَ مَا كَانَ يَدۡعُوٓاْ إِلَيۡهِ مِن قَبۡلُ وَجَعَلَ لِلَّهِ أَندَادٗا لِّيُضِلَّ عَن سَبِيلِهِۦۚ قُلۡ تَمَتَّعۡ بِكُفۡرِكَ قَلِيلًا إِنَّكَ مِنۡ أَصۡحَٰبِ ٱلنَّارِ Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatuContinue reading “Journal MM Day 10”

Nota IH – Morning Page Day 17

Selama ni #SUSAH nak buat #JUALAN? Ini.. (1) Cara latih penulisan yang power.(2) Cara bina ayat emosi untuk selling….. Jurnal100Hari – Morning Page (Day 17) Kali ni kita cerita cara buat ayat yang ada emosi, dalam morning page indirect u boleh buat latihan mahirkan diri buat ayat yang netizen suka baca. Contoh u tulis macamContinue reading “Nota IH – Morning Page Day 17”

Nota IH – Minda Positif

Success = Journey, not a destination. Ramai orang fikir macam ni. Biz > Duit > Bahagia. Biz > Umrah > Bahagia. Biz > Parent > Bahagia. Biz > Sedekah > Bahagia. Mindset macam ni adalah ilusi. ^_^ Why? Sebab happy, bahagia, happiness tidaksepatutnya dijadikan ultimate desire. Happy, bahagia, happiness sepatutnya menjadi habit. Bila kita goContinue reading “Nota IH – Minda Positif”

Journal MM Day 7

Celebrate small wins. Aku ada tulis pasal ni dalam R7. Kadang-kadang selalu sangat fikir goal, fikir nak settle masalah, terlupa pentingnya untuk celebrate small wins. Dua bulan ni memang agak mencabar. Event kurang. Dengan coronavirus lagi. Ada masa rasa macam dah tak boleh hadap. Dah tak ada jalan keluar. Then aku diingatkan balik bahawa iContinue reading “Journal MM Day 7”

Journal MM Day 6

Kenapa orang yang menang loteri, kebanyakannya bila duit habis akan miskin balik? Sebabnya : Rich People + Broke Mindset = Will be broke again. Broke People + Broke Mindset = Stays broke. Broke People + Rich Mindset = Will be rich one day. Rich People + Rich Mindset = Stays rich and richer. The powerContinue reading “Journal MM Day 6”

Journal MM Day 5

Malam tadi hubby bagitau simpanan dia dah habis. Cukup untuk survive sampai next gaji. Baru je ingat nak pinjam duit dia. 😅 Dulu.. bila aku stress tak dapat nak meet commitment, aku jadi cepat marah. Anak-anak jadi mangsa. Pantang silap sikit, kena tengking macam apa. Hubby tau dah kalau aku marah2 tu maknanya ada masalahContinue reading “Journal MM Day 5”

Journal MM Day 4

Harini hari keempat buat morning pages. Masih lagi berlegar dengan “I hate..”. Kalini makin deep. Bukan 1-2 tahun kebelakangan ni saja. Goes back 10-20 years ago. I have a lot of “hates” to dig out. Selama ni bila ada hate, aku letak hate tu dalam peti, ikat dengan rantai besi dan mangga besar pastu campakContinue reading “Journal MM Day 4”

Nota IH : Soalan Peminat May 2018

Soalan peminat 2018 – 05 Pertanyaan mcm ni. ^_^ ~ “Camne nak strukturkan everything.biz, kehidupan, pergaulan dan etc”… . 4 Priority Sepanjang kajian bertahun-tahun sampai sekarangada 4 priority yang jika dibuat setiap hariakan menghasilkan kekayaan. Senaman Ramai orang cerita tentang hidup luar biasa. And ramai yang terlepas beberapa topik selepasnya. Untuk hidup luar biasa >Continue reading “Nota IH : Soalan Peminat May 2018”

Create your website with WordPress.com
Get started