Syukur Day 10

Cerita #Oren.

Ada 1 guy ni (let’s call him Chris) dia suka beli oren kat gerai sorang aunty (let’s call her Aunty May) dekat dengan rumah dia. Chris akan pilih-pilih oren tu, belek sana, belek sini, pilih a few untuk ditimbang. Lepas Aunty May dah timbang, Chris bayar dan beg oren tu pun bertukar tangan.

Chris amek sebiji oren dalam plastik tu, peel it, #rasa seulas pastu komplen.. “Masamlah oren ni..” dia bagi baki oren yang di kopek tu pada Aunty May untuk rasa pula.

Aunty May rasa oren tu.. “Manis je. Tak masam pun?” Aunty May baru nak angkat muka, tengok Chris dah pergi dengan oren-oren tu.

Few times jadi benda yang sama. One day, wife Chris dah takleh tahan curious.. dia tanya. “B, oren tu kan manis2 je. Why U selalu buat #drama?”

Chris senyum, “Aunty tu jual oren tapi tak pernah makan oren dia pun. I buat macam tu nak trick je supaya dia dapat makan oren dia without her losing her money. Tu je. Takde drama aih..”😁

Meanwhile..

Jiran meniaga Aunty May yang jual sayur selalu perasan drama Chris ni. Dia tanya Aunty May. “Orang laki tu hari-hari beli oren. Setiap kali beli selalu komplen oren tu masam. Tapi aku nampak asal dia beli je kau macam timbang #extra je. Kenapa May?”

Aunty May senyum penuh makna, “Aku tau apa dia cuba buat. Setiap kali tu dia saja je nak belanja aku makan oren aku sendiri. Dia ingat aku tak perasan. Aku tak pernah timbang extra pun. #Budi_baik dia yang memberatkan timbangan tu.”

***

Adakala little2 affection and #sweet_gestures ni lah yang buatkan hidup kita bahagia dan membahagiakan. Tak perlu tunggu kaya untuk bahagia. Tak perlu tunggu ada masa lapang untuk membahagiakan orang lain. Kebahagiaan hakiki bila dapat memberi, meskipun hanya dengan sekuntum senyuman yang ikhlas. 🙂

We never know how meaningful our smile can be to those who really need it the most. #Tebarkan_senyuman. #Sebarkan_salam.

Salam Rabu. Stay happy. Stay safe! 🥳

#PosterSyukur #KekayaanHakiki #BeAwesome

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: