Syukur Day 7

Bagai aur dengan tebing.

Bagai ombak dengan pantai.

Begitu juga hidup dan ujian berpisah tiada.

We cannot change ujian yang kita terima. Kerana Allah tahu ia adalah apa yang kita perlukan untuk #Level_Up.

Apa yang kita boleh ubah adalah angle melihat setiap ujian yang datang.

Apa yang kita boleh ubah adalah bahasa dalaman (#inner_talk) dalam menangani setiap ujian yang melanda.

Change your internal dialogue, you change your world.

Macam mana nak ubah bahasa dalaman?

1. #Terima_dan_Syukur

Have faith apa saja yang kita lalui, suratan hidup kita, setiap orang yang kita jumpa, setiap perbuatan yang kita lakukan, setiap dialog yang kita tuturkan, telah ditulis oleh Allah dalam kitab Luh Mahfuz sebelum dunia ni dijadikan lagi. We can never wish for a better writer than HIM. Yakinlah semuanya berlaku atas izinNya untuk kita kembali padaNya agar selamat dalam kembara kembali ke tempat asal kita, ie syurga yang kekal abadi.

2. #Kuasa_Maaf

Maafkan diri sendiri. Maafkan orang lain. Jangan simpan apa saja dalam hati. Jangan amalkan konsep “I can forgive but cannot forget.” Tu sebenarnya belum memaafkan tu. Let go of your hurt. Sebelum tidur maafkan semua orang. Bukan untuk orang itu, tapi untuk diri sendiri agar rezeki mudah lekat pada kita. Agar hati ringan daripada bebanan yang tak diperlukan. Agar kita boleh nikmati hidup to the fullest.

3. #Be_Present

Minda kita ibarat highway yang sangat sangat sangat sibuk. Experts kata dalam satu hari ada 60,000-80,000 benda yang kita fikirkan. Dia macam constant noise yang berlaku dalam kepala otak kita. Bila kita dengar radio, ia menambah lagi noise sedia ada dalam kepala.

Internal noise + external noise = fatigue.

Internal noise + external noise = anxiety.

Internal noise + external noise = depression.

Otak jadi letih, hilang fokus, tak tenang. Bila buat amalan : solat, zikir, khusyuk hilang. Jalani hidup macam sabut. Mana air bawa, ke situ kita pergi. Kalau untung, timbul. Tak untung, tenggelam. Totally no control of life.

Belajar kosongkan minda. Setiap kali lepas solat, duduk sekejap. Set timer 5 min. Pejam mata. Quietkan otak. Jangan fikir apa-apa. Bila otak dah diam, perlahan2 sebut dalam hati tanpa gerak lidah.. Allah… feel moment itu. Allah… feel #RahmanNya. Allah… feel #RahimNya. Allah… feel #WadudNya. Practice. Practice. Practice. You’ll be amazed with the result.

There is no past.

There is no future.

Only present.

And present is where HE is.

So BE PRESENT.

#PosterSyukur #SalamMaulidurRasul #KekayaanHakiki

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: