Syukur Day 6

Macam mana nak dapatkan #idea_hebat?

Idea tu sebenarnya ada je dalam diri kita tapi kita seringkali tak perasan.

Biasa mencari sumber inspirasi dari luar, bila tiba2 sumber tu hilang, mula rasa gelabah, jem, buntu.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan hanyalah…

1. Tulis soalan itu atas kertas.

2. Tampal kat tempat selalu nampak.

3. Biarkan.

Percaya atau tak, jawapan kepada soalan itu akan lebih mudah datang bila kita menggunakan #effort_paling_minima untuk fikirkan jawapannya.

Ini apa yang dilakukan oleh Thomas Edison.

Setiap malam beliau akan go through dalam kepala dia apa yang dia nak capai esoknya.

Adakala dia akan buat #To_Do_List task2 yang dia nak buat atau masalah yang dia tak jumpa lagi jawapannya.

Pastu dia tidur.

Bila bangun, idea datang #mencurah2.

Sebab tu omputih kata bila ada masalah… sleep on it.

Bukannya sit on it. 😁

#PosterSyukur #KekayaanHakiki #SumberIdeaUnlimited

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: