Journal MM Day 17 : 10 Langkah Mudah Bina Habit Membaca

Pelik tak kenapa orang berjaya boleh habiskan #50buku setahun?

Nak tahu cara mereka membaca?
Ini #10Langkah Bina #HabitMembaca.
No. 5 tu memang #magik utk konsisten. 😁πŸ’ͺ

.
.
.

Mentaliti orang berjaya, kaya raya, kekal kaya adalah 90% usaha mereka diperuntukkan untuk develop diri, 10% untuk develop bisnes. Develop diri dengan membaca. So ini 10 langkah mudah bentuk habit membaca so bila life U naik, turun, tersungkur, meroket, U tetap happy2, chill2, #HidupTenang.

1: #MulaDenganWHY

Ramai orang baca buku sebab ikut-ikutan. Atau sebab buku tengah #trending. Atau sebab mentaliti asal baca. Orang berjaya tak buat macam tu. Mereka tahu apa mereka tak tahu. Mereka tahu apa mereka nak tahu. They love what they read. They read what they love. Bila baca dengan passion, happy, lebih cepat dapat absorb knowledge. Discover apa motivasi U untuk baca sesuatu buku. Untuk happy2 ke? Untuk belajar ke? Untuk cari solusi ke? Untuk destress ke? Tak kisah apa pun jawapannya, it will help U to achieve your goal of reading. 🎯

2: #BuatSenarai

Adanya senarai membantu U untuk #fokus apa bacaan yang nak dibaca. Letak goal berapa buku U nak baca dalam setahun. We are what we read. Jadi, make sure buat sikit homework sebelum U beli buku. Boleh search review2 pembaca lain, baca sinopsis buku dekat scribd atau ada ke successful people yang baca buku tersebut. So that U tak waste time beli buku yang U tak baca pun or tak suka baca. Especially bila pergi #pestabuku, beli banyak2, lepas 5 tahun pun masih berbalut plastik! πŸ˜†

3: #CatitNota

Actually, I orang yang paling malas catit nota. Semua info sumbat dalam kepala sampai headache. Then I learn how to #declutter mind. Then latih diri untuk catit nota. Highlight tulisan dalam buku, tulis notes tepi paragraf, copy paste dalam evernote, scribble kat post it note. Then I realised I #JimatMasa yang banyak untuk revisit topik2 yang berkaitan. Kalau malas sangat, catit key points aje. Atau kalau pandai doodle, lagi bagus. Tak kisah apa medium pun U nak guna, asalkan U selesa dan buat dengan happy! 🀩

4: #LuangkanMasa

Kalau U tak peruntukkan masa, memang otak U akan sentiasa trick U untuk fikir U tak ada masa. Especially untuk #BacaAlQuran setiap hari. Ingat! Semua bacaan kat dunia ni takkan dapat jadi hujah U depan Allah besok. So start practice pagi2 buka2 mata je, instead of check Whatsapp / FB / IG / Twitter / e-mail, buka apps Quran dulu dan baca satu ayat & satu terjemahan. Slowly improve dan upgrade sikit2 sampai U ada kekuatan untuk bangun tahajjud dan baca satu page sebelum U start your day. U akan rasa life U jadi #magik. Untuk buku2 lain pun U boleh buat macam ni. Practice satu hari satu chapter. Bawa buku ke mana2. Tengah beratur, dalam train, tunggu next meeting, baca sikit2 tauΒ² je habis, boleh tick off dari list. βœ”

5: #SistemBuddy

Kunci untuk konsisten adalah dengan berjemaah. Bila U sorang2, tengah semangat, memang boleh maintain baca. Tapi bila U down, U perlukan support dari luar untuk kekal konsisten. Cari circle yang serasi. Join geng tadarus ke, geng bedah buku ke, kuliah baca kitab ke, atau boleh je wujudkan satu sesi 30min di pejabat dengan staff2 atau di rumah dengan anak2 untuk buat ulasan tentang buku yang sedang dibaca. Boleh bagi tugasan setiap orang baca buku lain2, bila buat ulasan, automatik yang dengar tu dah tahu key points buku lain. Atau boleh je baca buku yang sama sebab interpretation setiap orang mungkin berbeza. Bonusnya bila U join group majlis ilmu, malaikat akan turut serta bawa rahmat. So jangan lepaskan peluang untuk #berdoa yang best2. 🀲

6: #Teknologi

Jangan limitkan reading U dengan physical books semata. Although buku fizikal ada magik tersendiri, ebook dan audiobook lebih sesuai untuk mereka yang sering #OnTheGo. Buat satu folder di Google drive utk simpan semua ebook yang U ada. Jadi tak kira U guna handphone ke, tablet ke, laptop ke, sendiri punya atau orang punya ke, U masih boleh akses dan sambung baca. Atau kalau U perlukan both your hands untuk buat kerja, contoh macam tengah drive, U boleh pasang audiobook dan sambung baca. Malah sekarang dah ada apps yang boleh tolong bacakan buku lagi. So #ApaAlasanKita? πŸ˜…

GoodNews ! Nak audiobook Rahsia 7 percuma? Check it out –>>> https://t.me/eBookRahsia7

7: #TahuTeknik

Tak semua buku yang U perlu baca word by word. Ada paragraf yang mungkin kena ulang 2-3 kali. Ada paragraf yang U boleh baca sepintas lalu. Teknik ni dipanggil speed reading. Ramai yang dah kongsikan teknik ini, bagaimana nak baca pantas DAN faham apa yang dibaca. U boleh google atau cari video how to speed read. Yang penting #PracticePracticePractice. Orang berjaya boleh habiskan buku dalam masa yang singkat sebab mereka master dalam speed reading dan tahu banyak perkara. Baca beberapa word je mereka dah tahu the #GistOfTheStory so boleh skip ke next paragraph. 🀸

8: #BacaLebih

Biasa tak jumpa orang yang mesti nak habiskan satu buku dulu baru start baca buku lain? Rasa bersalah bila tak habis baca. Untuk orang macam ni, #Chill je. Buku bukan life partner yang U perlu komited sampai the end. Kalau U memang dah tak suka nak baca or tak boleh nak habiskan baca, why force yourself? Remember, kena buat dengan happy. Nak baca 3-4 buku at one time pun no problem. Memangnya #HumanMind pun macam tu. Our thoughts always jumping from one topic to another kan. So, chillex. Read more. πŸ€“

9: #Celebrate

Macam biasa, siap baca satu chapter, go reward yourself dulu. Ramai yang tak perasan betapa pentingnya untuk celebrate small wins. Bila you practice celebrate and reward for small2 accomplished task, dopamine akan dibebaskan dalam otak membuatkan otak akan jadi eager untuk capai #MoreWins. Celebrate ni luas skopnya. Lompat macam lady dalam gambar ni pun ok. Shout out kat status socmed pun ok. Pause 5 min untuk feel rasa syukur pada Allah pun ok. Or boleh juga pay yourself rm1, masuk dalam tabung. Once dah habis baca buku, guna duit tu untuk #TreatYourself. πŸ›€

10: #MulaJe !

Overwhelmed dengan langkah2 di atas? Then #StopThinking #StartDoing ! πŸ˜‚ Cerita banyak pun tak guna kalau tak mula kan. It’s ok. Tak ada right or wrong. Mula je and U akan jumpa pattern habit membaca U sendiri. Bila U dah dapat pattern, dah boleh konsisten, then magic tu akan happen dengan sendiri.

β€œEmploy your time in improving yourself by other men’s writings so that you shall come easily by what others have labored hard for.” – Socrates

Nak grab full version eBook Rahsia7?
Kik je sini —>>> https://bit.ly/R7Happy

#BukuIsMagic

#MoreBacaMoreKaya

#KnowledgeIsPowerful

#MembacaHabitOrangBerjaya

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: