Design a site like this with WordPress.com
Get started

Journal MM Day 14 : 5 Tips Atasi Sikap Bertangguh

Punca ramai orang #TakBerjaya capai #Impian sebab gagal bertindak.

Ini #5Formula #AtasiSikap #SukaBertangguh. No. 4 tu memang #MAGIK sangat. 🤩🌠

.
.
.
.
.

Ini 5 teknik untuk atasi sikap suka bertangguh supaya life anda jadi hebat, penuh excitement, kaya raya, berjaya, boleh tolong orang lain dan jadi inspirasi pada orang lain.

1: #BuatJadual

Perkara paling utama yang kena buat ialah jadual. Bila dah ada jadual, to-do-list, barulah nampak dengan jelas tasks in hand. Barulah boleh prioritize task apa yang urgent, moderate atau less important. Untuk lagi power jadual tu, buat satu rutin yang konsisten setiap hari. Selama 40 hari. Kenapa 40 hari, tu nanti I sembang lain kali. Contoh rutin yang paling senang adalah solat on time. Within 15min lepas azan je dah ada kat sejadah. Kalau asyik rasa #TakCukupMasa, cubalah buat camni. Pastu cerita kat I apa perubahan U rasa.

2: #BuatSikitSikit

Contoh macam semutlah kan. Semut sentiasa berdepan overwhelming challenges. Yet they’re undaunted by the huge amount of work needed to dissolve their food. Lagi pulak, semut manade gigi. Cara semut makan ialah dengan keluarkan cecair semacam air liur, pusing2 makanan tu guna sesungut sampai lah dapat size yang dia boleh angkat. So bila U berhadapan dengan workload yang menimbun, ingat! Chew only what U can chew one at a time. Buat sikit-sikit, tau2 je dah #setel.

3: #MulakanYangMudah

Method ni dipanggil constructive procrastination. Maksudnya tackle kerja yang mudah2 dulu sebab kerja2 yang mudah ni kurang guna fizikal dan mental. Otak tak terkejut. Buat mudah2 untuk ‘ambil mood’. Then boleh slowly build up momentum tu bila semangat dah muncul. Bila ada warming up, nak pecut pun tak risau kaki cramp kan.

4 ~ #BuatDenganHappy

Kalau tak happy, happykan diri dulu baru buat!! Sesuatu task yang U buat dengan #happy, ikhlas, energy yang keluar akan jadi sangat powerful. So end result = magik. Kalau rasa berat sangat nak buat, ingat satu je.. niatkan Lillahita’ala. Solely, totally, wholeheartedly, nak dapat redha Allah. Bila U dah niat macam ni, energy yang U hantar will be very very powerful.

5: #CelebrateAndReward !

Dari kecik kita diajar untuk alert dengan small2 mistake supaya tak end up buat a big mistake. Tapi dari kecik kita tak diajar untuk alert dengan small2 wins supaya kita end up creating big wins! Celebrate tu boleh dengan benda simple2 je. Siap satu task, take 5 untuk makan aiskrim. Or take a nap. Or buat apa yang U love doing tapi U dok postpone sebab “tak ada masa”. Reward ni U boleh letak siap2 masa U buat jadual. So contoh dalam jadual U tulis : Buat task A, B, C. Reward -> Baca buku XYZ 1 chapter.

Dalam ebook #Rahsia7 ada elaborate pasal ni. Topik : Seni Meraikan Kejayaan. Kenapa pentingnya untuk kita celebrate small wins. Kalau nak grab ebook Rahsia7 just klik sini –> https://bit.ly/R7Happy

“The only difference between success
and failure is the ability to #TakeAction.”
~ Alexander Graham Bell

Ok… that’s it for now. Hope it helps!
Good luck to U alls procrastinators 😉✌

Advertisement

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: