Journal Happy – Hari 4

Jadi kebiasaan, bila lalu tol yang ada cashier, aku bagi salam. Bermacam reaksi aku dapat. Ada yang menjawab dengan semangat. Ada yang senyum. Ada yang takde perasaan. Ada yang maintain kelat.

Tak kisahlah apa reaksi mereka. For me, itu sedekah aku untuk hari itu. And it’s not for them only. It’s for me too. Kerana bila kita mendoakan kebaikan untuk orang, malaikat akan mendoakan untuk kita. Salam itu kan doa.

Assalamualaikum.

Selamat sejahtera ke atas kamu.

Antara banyak2 reaksi tu, aku tertarik dengan seorang wanita kat tol kesas ni. Dia akan menjawab dengan senyuman penuh manis, ikhlas dan aku boleh dengar jawapan dia. Aku akan balas dengan senyum lebar juga nak ‘celen’ senyuman dia. 😂

Satu pagi dah lambat keluar. Touch n go pun tak topup lagi. Sampai kat tol, bagi salam dan hulur duit. Tiba-tiba cashier tu tegur.

“Kerja?”

Aku toleh semula oh.. dia rupanya. Tak perasan sebab pakai mask 😅. Yet i can still feel that she is giving me the big smile as usual. We had a small chat. It was quick. Yet, the warmth touches my heart.

No wonder Rasulullah SAW bersabda :

“Kalian tidak akan masuk syurga sehingga kalian beriman,dan  tidaklah kalian beriman sehingga kalian saling mencintai. Mahukah kalian aku tunjukkan  suatu perbuatan yang apabila kalian mengerjakannya, nescaya kalian akan saling mencintai?  Sebarkanlah salam di antara kalian.” [HR Muslim]

She made me happy that day.

Have you made someone happy today? 😃

#makesomeonehappychallenge

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: