Design a site like this with WordPress.com
Get started

Nota IH – Minda Positif

Success = Journey, not a destination.

Ramai orang fikir macam ni.

  • Biz > Duit > Bahagia.
  • Biz > Umrah > Bahagia.
  • Biz > Parent > Bahagia.
  • Biz > Sedekah > Bahagia.

Mindset macam ni adalah ilusi. ^_^

Why?

Sebab happy, bahagia, happiness tidak
sepatutnya dijadikan ultimate desire.

Happy, bahagia, happiness sepatutnya menjadi habit.

Bila kita go deeper,
Happy, bahagia, happiness = PROGRESS.

Katakan planning macam ni.

Aset 1: Blog

  • U kena ada 3,000 artikel.
  • U kena ada 3,000 video.
  • U kena ada 3,000 poster.

Aset 2: Database

  • Fasa 1: 1k > 3k > 5k.
  • Fasa 2: 10,000 – 15,000.
  • Fasa 3: 100,000 – 300,000.

Happiness tu sepatutnya start TODAY.

Macam cerita dekat bawah.
Bila buat sesuatu yang align dengan diri, everyday akan happy.

So, daripada 1 database ke 30 database.
Happiness mesti berjalan bersama dengan journey.

Untuk capai 10,000 – 15,000 database.
Mungkin akan ambil masa 3-5-7 tahun.

Sepanjang perjalanan 2016-2017-2018 dan seterusnya.
Programming diri telah menjadi sebati bertahun-tahun.

Just imagine, kalau bertahun-tahun stress,
Sehingga berjaya ada 100k dalam akaun.

Adakah tiba-tiba akan jadi happy?
Yup.. memang boleh happy, tapi sementara sahaja.

Ini kerana programming asal = Stress everyday.
Bila happy, next 1-2 minggu, akan back to stress.

Mindset sepatutnya macam ni. ^_^

  • Biz > Celebrate > Duit > Celebrate > Next > Celebrate.
  • Biz > Celebrate > Umrah > Celebrate > Next > Celebrate.
  • Biz > Celebrate > Parent > Celebrate > Next > Celebrate.
  • Biz > Celebrate > Sedekah > Celebrate > Next > Celebrate.

Bila rajin celebrate, bercuti, reward sepanjang journey.
Next perjalanan 2018 – 2019 – 2020 … etc ..

Ini akan bentuk memory n programming diri.
And u akan bawa this new lifestyle bertahun-tahun kehadapan.

Apa berlaku.

Setiap hari happy buat kerja.
Setiap hari akan ada happiness.
At the same time, aset2 tu akan keep growing.

Bila kita cerita tentang assets.

Aset 1: Blog
Aset 2: Database
Aset 3: Knowledge
Aset 4: Meditasi
Aset 5: Gold
Aset 6: Outsource
Aset 7: Network

Barang macam ni kalau nak perubahan dlm 1-2-3 tahun.
Kebiasaan akan kecewa, sebab aset ambil masa utk develop.

GAME aset tak sama macam GAME bisnes.

Public punya planning,

~ Mereka nak berjaya dalam 3-5 tahun akan datang.

Rich people mempunyai planning yang berbeza.

~ Mereka akan buat planning 10 tahun kehadapan.
~ Mereka akan buat planning 4 generasi kehadapan.

Today 2018.
Untuk berjaya kena buat planning sehingga 2028.

Ini adalah perjalanan yang sangat panjang.

Mindset orang biasa mereka tak boleh terima benda ni.
Mereka keep mencari jalan singkat untuk berjaya.

Disebabkan nak cepat berjaya, bebas hutang, itu ini.
Sebab itu kebiasaan mereka akan stress day by day.

Makna kalau stress setiap hari.
Itu tanda-tanda mindset G80 / normal person.

Cerita tentang aset ini juga.
Yang susah hanyalah pada part 10% awal sahaja.

Aset 1: Blog

  • U kena ada 300 artikel.
  • U kena ada 300 video.
  • U kena ada 300 poster.

Aset 2: Database

  • Fasa 1: 1k > 3k > 5k.
  • Fasa 2: 10,000 – 15,000.

Nak capai KPI macam ni memang susah.
Sebab kena buat banyak kerja tanpa hasil yang banyak.

Most people tak boleh tahan.
Hanya sebahagian kecil yang boleh konsisten.

Apa kerja yang dilakukan.
Selepas selesai 10%, perjalanan tu akan jadi happy.

Contoh kena buat 3,000 artikel.
300 artikel yang awal normal kalau stress.

Tapi bila sudah ada banyak artikel.
Tune menulis sudah ada, dia just jadi habit.

And day by day… journey tu = Happiness..

.

Ini blog peminat i yang tanya fasal blog hari tu.

https://jomceliktakaful.wordpress.com/

Lepas tu i kata go celebrate.

Lepas tu cerita dia mcam ni. ^_^

I kata,

~ “Lepas tu start buat video plk”…

Reply,

~ “Video mcmna ye? Tukar dari contents
tu kpd bentuk video ye? mcmtu ker?”…

I kata,

~ “Yup… contoh mcm ni, i baca dari facebook..
https://www.youtube.com/watch?v=3pdtSNOHyVg&t=97s

Then u boleh baca dari blog..
Bahagian home tu da boleh jadi 1 video.

1 Testimoni jadi 1 video..
1 Artikel jd 1 video.. lama2 jd banyak la”… 😊

.

Dekat blog tu juga kena letak semua review/testimoni.

Cerita dia macam ni. ^_^

.

~ “Semalam en artis ada share jawapan soalan saya

kalau ada testimoni kena cerita, semua testimoni
/ kesan kebaikan kena cerita, baru orang tahu.

  • tujuan cerita supaya orang tahu.
  • jangan cerita untuk jual produk.

ramai org jual testimoni sampai terlupa
manusia membeli sebab value.

benda ni mcm sama, tapi tak sama. 😊

kalau cerita supaya org tahu makna u buat benda yang betul.

kalau cerita untuk jual barang, makna itu tak betul.

So saya cuba sharing testimoni ni, macam tak kena kenapa yer en artis”..

.

Reply,

~ “Testimoni kena guna perkataan pelanggan.

Tajuk mcm ni.

  1. Apa beza/cerita sebelum guna produk ni?
  2. Apa beza/cerita selepas guna produk ni?

Daripada sini akan jadi testimoni. 😊

Kena kumpul banyak2.. mcm ni.
http://www.ebookspiritualmarketing.com/testimoni.html

Lagi panjang client tulis lagi bagus”…

.

Tujuan kita develop aset Blog + Database adalah
supaya minima 5,000 orang akan kenal kita.

Ramai orang buat bisnes masih tak buat duit,
bukan sebab tak pandai menulis, buat biz, etc.

Sebab terbesar adalah 5,000 orang tak kenal mereka.

Kalau buat bisnes, xda 5,000 orang kenal.
Akan susah nak buat duit n day by day akan stress.

Jadi semua aset yang dicadangkan menuju kepada
5,000 orang kenal seterusnya akan boleh buat banyak duit.

Bila journey itu happy, dapat duit akan bertambah happy.
The more u berjalan, the more u akan happy/bahagia.

Jadi bahagia itu bukan destination.
Bahagia = Journey…

Kalau today u happy dengan biz/kerja/kerja2 buat aset.
Makna u already success (pada skalar yang kecil).

Feel happy tu small, money n profit juga small.
The more u berjalan besarkan aset-aset tu.

The more akan feel happiness.
The money akan di-attract dalam hidup.

Orang yang hari2 stress n sedih dia xkn jadi kaya.
Sebab feel macam ini tidak attract dimensi kekayaan.

Kena happy sepanjang perjalanan.
Feel/emosi happy macam ini yang akan attract lebih banyak kejayaan.

Don’t do the wrong thing, tapi u
think sedang lakukan the right thing.

Do the right thing.. ^_^

.

Advertisement

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: