Design a site like this with WordPress.com
Get started

Nota IH : Soalan Peminat May 2018

Soalan peminat 2018 – 05

Pertanyaan mcm ni. ^_^

~ “Camne nak strukturkan everything.
biz, kehidupan, pergaulan dan etc”…

.

  1. 4 Priority

Sepanjang kajian bertahun-tahun sampai sekarang
ada 4 priority yang jika dibuat setiap hari
akan menghasilkan kekayaan.

  1. Senaman
  • Ramai orang cerita tentang hidup luar biasa.
  • And ramai yang terlepas beberapa topik selepasnya.
  • Untuk hidup luar biasa > kena buat kerja yang luar biasa.
  • Untuk buat kerja yang luar biasa > perlu stamina yang luar biasa.
  • Bila xda stamina yang luar biasa > xkn ada tenaga yang luar biasa.
  • Bila xda tenaga > x dpt buat kerja yang luar biasa.
  • Bila tak dapat buat kerja yang luar biasa > xda hasil.
  • Bila xda hasil luar biasa > hidup luar biasa xkn wujud.
  • Ada senaman, ada stamina, boleh buat banyak kerja.
  • Dengan itu hasil luar biasa wujud > hidup luar biasa berlaku.
  • Semakin ramai peminat i yang apply senaman, congratulation.
  • The more u buat, the more tenaga jadi tinggi.
  • Dlm sains antara kesan akan rasa duit lebih lancar masuk.
  • Sbb duit suka kepada manusia yg ada tenaga yang tinggi.
  • Selain itu dengan senaman u dapat inner peace n peace of mind.
  • Sebab ada chemical yang aktif ketika u lakukan senaman.
  1. Membaca
  • Hidup xkn berubah selagi pemikiran tidak berubah.
  • Ubah makna betul2 berubah, u sudah x jadi diri u yang lama.
  • Baca semua buku-buku kiyosaki.
  • Mindset u akan mula berubah..
  • U akan faham knp i kata.
  • Life u xkn berubah selagi mindset u tak berubah.
  • Ada yang sudah dapat ambil manfaat dari senaman.
  • Next u ambil manfaat dari membaca pula.
  1. Zikir
  • Kalau 7 aset kita banyak cerita tentang meditasi.
  • Tapi topik priority kita fokus kepada zikir.
  • 1 hari selawat minima 300x .. advance 1,000x.
  • U boleh ambil manfaat dari senaman, membaca n selawat.
  • Dunia bisnes adalah dunia yang mudah leka.
  • Pejam celik.. 1 bulan 2018 telah belalu.
  • Leka lagi sudah bulan 6/7 berlalu.
  • Leka lagi.. sudah puasa, raya, habis tahun 2018.
  • Manfaat dari selawat ni makan masa sikit.
  • Tapi bila hari2 u apply.. lama2 hidup u akan bercahaya.
  • Selawat asbab untuk dapat blessing.. life bila ada blessing.
  • Life akan jadi sangat best, rezeki n semua kebaikan akan datang.
  • Mata religious: Siapa yang hidup itu tak kena ini tak kena.
  • Itu tanda kurang blessing/rahmat/cahaya pada diri.
  1. Spread your value
  • Spread your value tak sama dgn menulis dekat facebook.
  • Spread your value adalah menulis sesuatu info yang ada feel.
  • Orang yang wall dia akan berkembang, ramai pembaca.
  • Bila dia mahir dengan kaedah penulisan yang ada value/feel.
  • Kita sudah cerita kaedah menulis ayat yang ada emosi / viromo.
  • https://empirisesm.wordpress.com/2018/02/04/analisis-ebook-formula-rahsia-100000-followers/
  • Ini satu lagi pembacaan macam mana nak buat ayat yang ada feel/emosi.
  • https://empirisesm.wordpress.com/2017/07/29/5-steps-no-2-presentation/
  • Selagi tak mahir dgn penulisan yang ada feel/emosi.
  • Wall xkn berkembang.. and bisnes akan susah untuk berkembang.
  • Untuk buat wall ada banyak pembaca ada teknik, kaedah n system.
  • Antara yang kena mahir adalah penulisan yang ada feel/emosi/value.
  • Selepas tahu tentang produk, kaji info2 yang berkaitan.
  • Kena belajar menulis / deliver info yang ada feel.
  • The way a message is delivered…
  • Is more important than the message itself.

.

Tujuan topik 4 priority diwujudkan supaya wujud semangat.
Untuk bina 7 aset seperti dekat bawah ni.

Aset 1: Blog
Aset 2: Database
Aset 3: Knowledge
Aset 4: Meditasi
Aset 5: Gold
Aset 6: Outsource
Aset 7: Network

  • The more u apply 4 priority, the more 7 aset ini berkembang.
  • Next 3-5-7 tahun .. u sudah ada banyak mesin duit. ^_^
  • Bertahun2 i buat kajian, ramai yang tahu macam2, tapi x dpt apply.
  • Bila go deeper.. sebenarnya stamina tak cukup untuk buat kerja.
  • U jadi cepat hilang mood, motivasi jatuh, kerja delay.
  • Again, 4 priority ini bertujuan untuk kekalkan momentum/semangat.
  • Bila semangat dapat maintain, kerja2 bisnes dapat dilakukan.
  • Dengan itu .. hasil demi hasil akan muncul.

.

Ok masuk u punya cerita..

Strukturkan everything.

  1. Biz
  2. Kehidupan
  3. Pergaulan

Benda ni semua u kena calculate dengan data matematik.
Kalau xda data, jadi ilusi, rasa mcm berkembang, but not really.

Buat banyak kerja 2-3 tahun to 3-5 tahun rasa mcm berkembang.
Tapi tak nampak apa yang berkembang, sbb xda KPI / DATA Matematik.

.

  1. Pergaulan

Tahap paling tinggi dalam pergaulan adalah

  1. Listen / kemahiran mendengar.
  2. AQAL / kemahiran bertanya soalan.
  • U kena baca buku Dale Carnegie n Dr. Schwartz.
  • And.. Men from mars Voman from venus .. By Jonh Gray.
  • https://www.instagram.com/p/BezjtmRlrXr/?taken-by=inchehujan
  • Poster ni cerita, org ada knowledge akan banyak bercakap.
  • Tapi orang yang ada kebijaksanaan akan banyak mendengar.
  • Kalau dlm bisnes mmg kena cakap / spread your value.
  • Tapi dalam life kena banyak mendengar.
  • Org yang ada ilmu ni mmg power.. tapi itu belum capai tahap lagi.
  • U kena naik tahap atas lagi, kena sampai tahap listen/mendengar.
  • Just dengar.. dengar.. dengar.. never reply anything. ^_^
  • Bila sudah sampai tahap ini, makna u sudah ada kebijaksanaan.
  • Nak reply, kena benda yang penting2 sahaja n benda2 yang mahal.
  • Kalau u jenis jumpa kawan, cakap, cakap, cakap.
  • Nop.. ini belum sampai tahap lagi.
  • Tapi kalau u jenis jumpa kawan, banyak Mendengar + AQAL.
  • Makna sudah sampai tahap kebijaksanaan.
  • Kalau u baca wall ni sejak 6-12 bulan yang lepas.
  • Kita just cerita berulang2 kali benda2 yang penting sahaja.
  • Cerita 7 aset, then cerita lain, masuk balik cerita 7 aset.
  • Sebab we know, selagi aset2 ni tak berkembang xkan kemana2.
  • Dalam kebijaksanaan, reply hanya pada point yang penting sahaja.
  • Benda ni kena experience, baru akan faham.
  • Contoh dlm bisnes, benda2 lain i xnk ambil tahu.
  • Yang i nak tahu tentang aset sahaja, as long as berkembang.
  • I know life, business n kekayaan peminat2 i akan berkembang.
  • Selagi tak fokus dekat aset, selagi itu dia xkn berkembang.
  • I ada banyak peminat n i ada banyak cerita.
  • Tak semua cerita2 tu i tampal dekat wall ni.
  • Apa yang i nampak, siapa fokus kembangkan aset.
  • Bisnes, life n kekayaan dia turut berkembang.
  • Ada yang tanya banyak kali, tapi tak buat progess.
  • Blog, database, gold, buku, meditasi, outsource n network.
  • Setiap bulan tak rajin beli buku, tak rajin google, catit nota.
  • Bila minda tak berkembang, bisnes, life n kekayaan xkn berkembang.
  • So, dlm pergaulan u kena experience dahulu sesuatu perkara.
  • Bukan cakap apa benda yang u tahu dekat orang ramai.
  • Bila ada experience, u tahu apa yang u cakap.
  • U juga akan tahu apa hasil in future if orang tu apply.
  • Apa topik pun, bisnes, life, rumah tangga, manage emosi, etc.
  • Dalam pergaulan bila nak reply, make sure benda2 tu mahal.
  • Life u akan jadi mahal, bila u deliver benda2 yang mahal.
  • Selepas Listen, AQAL .. next No.3 part Reply.
  • U nak reply, share idea, talk, make sure benda tu betul2 mahal.
  • Kena banyak membaca, kajian, analisis, experience, etc.
  • Nak life u jadi best, biasakan deliver idea2 yang mahal.
  • Bukan idea2 yang u rasa penting, bagus, ok, etc, this is just idea.
  • Macam i, i just cerita benda2 yang mahal dekat wall.
  • Hasil dia apa, peminat i semua best2. ^_^
  • Dalam pergaulan juga sama, u nak ada community/circle yang mahal.
  • U kena mula deliver idea2 yang mahal2.. n life u akan mula berubah.
  • Average people tak macam ni, they are not willing to invest.
  • Mereka tak sanggup keluarkan banyak duit untuk beli buku n belajar.
  • Apa berlaku, what goes around COMES around.
  • Tu sebab life, pergaulan, topik2 sekitar kehidupan semua lesu.
  • What goes around COMES around.
  • Apa yang kita nak, kena beri dahulu, deliver yang mahal2.
  • And u akan mula lihat.. pergaulan + seluruh kehidupan.
  • Semua tu akan jadi mahal…

.

  1. Biz Lifestyle

Macam mana nak structure-kan bisnes?
Back to basic, kita ada business structure.

  1. Production
  2. Marketing
  3. Management
  • Semua benda ni mesti diukur dengan data.
  • Kalau xda data, jadi ilusi, berpusing2 dekat tempat yang sama.
  • Ramai orang structure dia tak berkembang sebab xda data.
  • Semua company yang besar buat kerja ikut progress data.
  • Bila meeting mereka lihat progress data.
  • Nak tahu bisnes bagus or not, also lihat data.
  • As long as data tu berkembang ada progress.
  • Itu tanda u berada pada track yang betul.

.

  1. Production
  • Tahun 2017 u ada berapa servis? Katakan 5 servis.
  • Tahun 2017 u buat berapa seminar? Katakan 1 seminar.
  • Tahun 2017 u promote 1 produk coklat right?

Pada hujung tahun 2018 apa berlaku?

  • U patut ada pertambahan > 15 servis.
  • U patut run more > 5-10 seminar.
  • U patut promote more 3-5 produk2 baru yang bagus.

Akhir tahun ini.

  • Data : Dari 5 servis > Jadi 10 servis.
  • Data : Dari buat 1x seminar > Jadi buat 3x seminar.
  • Data : Dari 5 produk > Jadi 10 produk.
  • Baru structure tu nampak sistematik.
  • And graf u juga meningkat dari tahun yang lepas.
  • Sometime benda2 yang complicated just simple.
  • Tapi sebab xda data, graf, track, rekod, semua jadi serabut.
  • Baca >> 8 Steps – No. 8 : Take control
  • https://empirisesm.wordpress.com/2017/07/27/8-steps-no-8-take-control/
  • Dalam anything, business, life, kehidupan, etc.
  • Kalau rasa tak nampak jalan, serabut, kabur, just back to basic.
  • Ambil kertas tulis secara bernombor.
  • Tahun lepas 5 produk, tahun ni sepatutnya jadi 10 produk.
  • So, structure bisnes n network u akan fokus menjayakan target data.
  • Bila nampak data, kita tahu apa nak buat, structure jadi sistematik.

.

Contoh:-

Aset 1: Blog

  • U kena ada 3,000 artikel.
  • U kena ada 3,000 video.
  • U kena ada 3,000 poster.

Aset 2: Database

  • Fasa 1: 1k – 3k – 5k.
  • Fasa 2: 10,000 – 15,000.
  • Fasa 3: 100,000 – 300,000.

Aset 3: Knowldge

  • Fasa 1: U kena ada 100 buku.
  • Fasa 2: U kena ada 200 buku.
  • Fasa 3: U kena ada 300 buku.

Semua benda bila u tulis data akan nampak kemas n sistematik.
Structure akan jadi kukuh, jadi cantik n sangat tersusun.

.

  1. Marketing
  • Tujuan marketing untuk collect database.
  • Dari 100 > 300 > 500 > 1k > 3k > 5k > 10k > 30k > 50k .. etc.
  • Data kena ada, kalau xda, bisnes xkn berkembang.
  • Tanpa data, bisnes u xkn berkembang sampai bila2.
  • 80% masa dalam dunia bisnes tertumpu kepada marketing.
  • Bertujuan supaya lebih ramai ideal client kenal kita.
  • Structure marketing kita calculate berapa banyak database.
  • Yang mereka beri keizinan untuk kita hantar info2 berkenaan.
  • Untuk ukur structure marketing lihat data.
  • Dari 100 email / whatsapp berapa orang buka secara konsisten.
  • Hari-hari post dekat facebook, tu bukan marketing.
  • Marketing adalah proses mencipta persepsi dari Point A ke Point B.

.

Contoh 1: Usahawan

  • Sudah 2-3 tahun or 3-5 tahun duduk dalam dunia bisnes.
  • Seminar, buku, ebook, follow wall mentor bisnes, masih tak jadi.
  • Apa i buat, i buat post2 supaya persepsi itu wujud.
  • Kena buat aset dahulu > baru bisnes tu akan mula berkembang.
  • Kemudian masuk cerita itu, cerita ini walau xda kaitan.
  • Tapi bila u lihat pada skalar yang besar > tuju kepada Point B.
  • End of the day, semua peminat i mula faham.
  • Kena develop aset blog, database n baca buku secara konsisten.
  • Sometime xkn nampak kenapa i buka topik itu, topik ini.
  • Semua itu adalah untuk enforcement supaya minda itu lebih faham.
  • Apa benda yang u buat, aset tak berkembang, bisnes xkn ada hasil.

Contoh 2: Potensi Diri

  • U perlu develop persepsi pada pembaca2.
  • Mereka perlu kenal potensi diri secara spesifik.
  • What to do, how to do, n why.
  • Sampai mereka faham ini potensi diri yang perlu digunakan.
  • Bila tahu potensi + gunakan baru life boleh berjaya.
  • Ramai orang tak tahu potensi diri, mereka main pukul rata.
  • Bertahun-tahun buat itu, buat ini, tapi x kena dgn element diri.
  • U ada teknologi yang very accurate.
  • Tahun 2017 .. Berapa orang tahu? 100? 200? 300? 1k? 3k? 5k?
  • Tahun 2018 .. Berapa orang pertambahan yang perlu tahu?
  • Bila u nampak data, structure marketing akan jadi sistematik.
  • U boleh berkembang base on data yang ada.
  • Tu sbb almost sepanjang tahun kita cerita fasal database.
  • Kalau xda data, sbb tu u rasa kenapa banyak kerja sudah buat.
  • Tanpa perasan, u just cerita benda2 yang sama dekat org yang sama.

.

Struktur kerja yang sistematik (ada data)

  • I punya cerita memang maintain average 100 like / post.
  • Walau naik turun, naik turun, secara putara accurate (+ -) 100.
  • In future macam mana nak upgrades? I ada peminat crew viral. ^_^
  • Post2 ni semua pindah ke fanpage, the dia viralkan.
  • Setiap awal bulan i akan update database email.
  • ESM, SMR, 70L, ETM, IAMM.
  • I lihat berapa banyak database tu berkembang.
  • Kalau i da lama tak letak url2 borang email macam ni.

~ http://www.i-70lessons.blogspot.my
~ http://www.i-moneymagnet.blogspot.my
~ http://www.i-teknikmenjual.blogspot.com
~ http://www.sistemmenjemputrezki.blogspot.my
~ http://www.ebookspiritualmarketing.blogspot.my

  • Makna perkembangan tu ok.
  • If not, i akan insert url2 ni termasuk blog.
  • Algorithm facebook xkn push u naik keatas.
  • Dia akan tekan kepada 1% or 0.1% or lebih bawah.
  • Kita suggest collect database supaya u dapat keluar.
  • Daripada sistem kapitalis yang bertopengkan sosialis.
  • Kalau masih lagi 100% dekat facebook, bisnes xkn kemana2.
  • Sampai masa dia tukar, then tukar, tukar, tukar, tukar.
  • Bertahun2 jadi pelik, kenapa bisnes tak berkembang.
  • Mula fikir, itu tak kena ini, tak kena.
  • Untuk ada struktur yg sistematik kena lupakan algorithm bla, bla, bla.
  • Blog, IG, Video, Facebook, Steem, free n paid method etc..
  • Semua ini adalah untuk > Membina database.
  • Bila u pergi kepada data, marketing tu akan jadi sistematik.

.

  1. Management

By end 2017 … cash flow RM3k-5k / month.
By end 2018 … cash flow RM5k-7k / month.

Again kita lihat data, kalau xda data, makna nothing exists.
Everything kena ada data dalam bisnes, xda data xda proof of work.

Everything mesti kena ada data.
Baru everything dalam bisnes akan jadi sistematik.

.

Ok, habisss… kita masuk cerita lain plak. ^_^

~ “Camne nak strukturkan everything.
biz, kehidupan, pergaulan dan etc”…

.

  1. Kehidupan

Orang macam u sebenarnya kena banyak mengembara.
Orang putih kata, The Path To Success Is A Very Lonely Road.

Cerita dekat facebook macam2.. bertahun-tahun.
Ramai orang kata power, kita pun rasa diri sudah power.

Ini sebenarnya adalah sesuatu yang leka / ilusi.
Nampak macam sudah ok, actually its not.

The Path To Success Is A Very Lonely Road.
Hanya dengan kesunyian baru minda tu terbuka.

Keyword: Nak faham tentang kehidupan kena be alone.
Kalau hari2 busy dengan kehidupan, kita xkn faham tentang kehidupan.

.

Nak cerita tentang hidup eh. ^_^

Dalam hidup kalau u ada banyak duit, orang pandang mulia.
Rupa, apa u cakap, apa u buat, tu semua orang tak kisah da.

Persepsi tu sangat kuat, sehingga boleh dimanipulate.
Sebab tu orang bisnes kena tunjuk itu, tunjuk ini.

Ini hakikat kehidupan.
Kalau xda duit or berduit, xkn kemana-mana dlm hidup n bisnes.

This hukum alam .. i hacking .. suggest buat aset.
The more aset u berkembang, the more life u akan berkembang.

Dengan aset gold, u akan rasa ada duit, n duit tertarik kepada u.
https://empirisesm.wordpress.com/2016/12/19/7-tip-menjadi-magnet-wang/

Sebab tu, selain hasil dari bersenam, i suggest simpan gold.
U akan rasa berduit, the more u buat aset, the more duit tu datang.

Selepas berbulan-bulan, u mula akan experience bisnes berkembang.
Yang sudah dapat duit, jangan stop beli gold.

Yang jual gold, u patut cerita more tentang gold n sains.
Supaya lebih banyak client beli, attraction berlaku.

Dia akan beli lebih banyak gold dari u.
Its win-win…

Next bertahun-tahun duit u jadi banyak, orang pandang u mulia.
Lebih banyak orang akan datang dekat u, mereka bawa duit sekali. ^_^

If not, bertahun2 u akan stuck dekat level tu.
U mula fikir itu tak kena, ini tak kena, structure, etc..

Kekayaan dalam hidup, dia datang dekat u, bukan u cari dia.
U usaha bertahun2, kekayaan tu xkn muncul.

Sebab tu G20 mereka tak cari kekayaan or duit.
Mereka akan develop aset / mesin duit.

.

Sangat penting u ada duit untuk faham kehidupan.
Why… sbb u kena asingkan diri dari kehidupan untuk faham kehidupan.

Cara dia…

Option yang ada > travel.

Katakan u duduk dekat Kelantan.

  • Bulan 2 .. u sorang2 musafir dekat johor 3-5 hari.
  • Bulan 3 .. u sorang2 musafir dekat n.9 3-5 hari.
  • Bulan 4 .. u sorang2 musafir dekat kedah 3-5 hari.
  • Bulan 5 .. u sorang2 musafir dekat pahang 3-5 hari.
    … dan seterusnya…

U ada family, bisnes, life, bla, bla, bla.
So, option dia lebih kurang macam tu.

The more u musafir sorang2, the more spirit u go deeper.
The more u musafir sorang2, the more minda u jadi clear.

Kaedah musafir sorang2 ni makan masa 3-5-7-10-15-30 ++ tahun.
The more u travel, the more minda u akan terbuka.

Option lain > meditasi.

1 minggu 1-2x .. apply 2.5 jam.
Day by day 11-21 minit.

Option lain > berjaga malam waktu sunyi.

Setiap hari bangun pukul 4-5 pagi.
U kena kerap bangun malam.

.

Apa yang u fikir sekarang mostly surface.
Idea2 yang ada sekarang nampak power, tapi its just ilusi.

The more u gunakan idea2 yang surface, the more life u jadi leka.
Walau nampak macam positif.. tapi tahap atas its still leka.

U tahap atas.. so, ni semua utk tahap atas. ^_^

U kena keluarkan idea daripada subconscious mind.
Bukan idea dari conscious mind.

Idea dari subconscious mind bersifat > spontaneous ideas.
Makna idea tu.. bukan something yang u fikir / analisis.

Idea tu dia datang dekat u…

.

Falsafah..

~ “Di mana berakhir sesuatu idea, di situ bermula real idea”..

Idea berjaga malam waktu sunyi ada dalam buku Dr. Schwartz.

U kena ambil pen dan kertas.
Apa idea yang terlintas semua tulis.

U kena keluarkan semua idea2 yang ada.
Tulis semua sehingga minda u jadi kosong.

Sampai u xda idea, u rasa stress, semak, serabut.
Ini just temporary, selagi x sampai fasa kosong, makna blm sampai.

Selepas berminggu-minggu or berbulan.
Baru minda tu akan dilahirkan semula.

Ok, u ready…

Masa tu u akan faham apa dia kehidupan.
If not u akan leka dengan surface.

.

Ini Topik Kehidupan Dalam Hidup I

  1. Religious > Spiritual
  2. Financial > Asset
  3. Relationship > Leadership

Topik kehidupan ni besar.
Dekat sini kita just cerita tentang financial, biz, aset.

Sebelum wahyu pertama diturunkan, Nabi duduk dekat gua (+ -) 4 tahun.
Banyak kisah Nabi2. mereka mencari bertahun2, baru jumpa cahaya.

.

Disclaimer … please jangan guna teknik2 ni for religious ok.
Sbb nanti jadi benda lain i xnk tanggung.. ^_^

Tapi kalau u guna teknik2 ni for Financial > Asset.
Its should be ok..

The Path To Success Is A Very Lonely Road.
Setiap sesuatu benda dalam hidup ada kunci.

U kena cari kunci tu dahulu, baru boleh buka pintu.

Apa kunci financial?

Last time kita pernah run topik…

~ “Kunci kuasa ada pada wang, kunci wang ada pada?”..

.

Kunci wang = Ada pada 300 mesin duit / paip wang / aset.

I dapat benda2 ni semua dari
A Very Lonely Road bertahun2. ^_^

Perjalanan a very lonely bertahun2 ni..

  • Kisah2 orang soleh zaman dahulu ada cerita.
  • Dalam buku dr. dj schwartz ada cerita > more to bangun malam.
  • Saintis2 yang jumpa vaksin / penawar juga lonely bertahun2.
  • Orang2 berjaya seluruh dunia..

Kalau u tak melalui perjalanan mcm ni, u rasa ada yang tak cukup.
Puas u fikir bertahun2… tapi tak jumpa apa yang tak cukup.

  • Bulan 2 .. u sorang2 musafir dekat johor 3-5 hari.
  • Bulan 3 .. u sorang2 musafir dekat n.9 3-5 hari.
  • Bulan 4 .. u sorang2 musafir dekat kedah 3-5 hari.
  • Bulan 5 .. u sorang2 musafir dekat pahang 3-5 hari.
    … dan seterusnya…

Selepas u balik rumah ada baki 25 hari.
U masih buat benda2 yang sama, tapi internal u very lonely.

Next month u travel lagi.
Balik uruskan itu ini, next travel lagi.

Ikut bajet.
Ada bajet lebih.. go further.. around the world. ^_^

U kena berjalan dlm hidup bertahun2 sampai u sampai.
Bila u sampai… u akan tahu u telah sampai.

Lemme tell u something.
Selepas u telah sampai, u still akan buat benda yang sama.

Menulis dekat facebook, bisnes bla, bla, bla.
Tetapi dgn paradigma / meaning / pengertian yang berbeza.

Dalam hidup kita nampak orang2 yang hebat.
Kita pun minat nak jadi hebat, tanpa tahu apa perjalanan mereka.

Orang putih kata.
Careful What You Wish For.

Ini baru cerita travel.
Belum masuk banyak mana u perlu invest for knowledge.

U kena baca beribu2 buku dalam pelbagai bidang n subjek.
Travel, baca, travel, baca, travel baca.. bertahun-tahun.

.

Back to topik bisnes.
Kunci wang ada pada 300 paip wang.

.

Katakan bisnes u > Kosmetik

  • U perlu ada 300 produk.

Katakan bisnes u > Ajar orang buat bisnes.

  • U kena ada 300 buku/ebook/produk.

Katakan bisnes u > Tudung.

  • U kena ada 300 design tudung.

Katakan bisnes u > Nasi Tomato

  • U kena ada 300 resepi berdasarkan nasi tomato.

Macam Roti Canai

  • Roti Canai > Pisang
  • Roti Canai > Tampal
  • Roti Canai > Sardin
  • Roti Canai > Whatever..

.

Macam i bisnes ebook.

  • I kena ada 300 ebook.

Malaysia.. 5 cukup.. lain2 ebook english. ^_^

.

~ “Camne nak strukturkan everything.
biz, kehidupan, pergaulan dan etc”…

Cuba take a closer look company kosmetik.

  • Ada tak yang just 2 produk > dia jadi kaya-raya?
  • Puas fikir buat kerja bertahun2, tapi tak jadi kaya.

Orang mcm ni sbb tak faham, kunci wang pada 300 paip wang.

  • Celcome ada berapa banyak produk?
  • Nestle ada berapa banyak produk?
  • Adidas ada berapa banyak produk?

Ramai orang buat bisnes, produk dia just 2-3 or 5 paling kuat.
And u puas fikir kenapa tak jadi kaya selepas 10 tahun.

Ini bukan bermakna u kena run 10 produk serentak.
Just run 1 produk as hook the lines / kumpul database.

1 produk kumpul database.

Produk 2,3,4,5,6,7,8,9,10…
Tak perlu buat marketing, jual dkt database tu sahaja.

Benda ni nama dia Funnel Selling. ^_^

.

~ “Camne nak strukturkan everything.
biz, kehidupan, pergaulan dan etc”…

.

Bisnes > Business Structure

  1. Production > Produk 1,2,3,4,5,6,7,8,9,100..
  2. Marketing > Collect database 1k, 2k, 3k, 10k, 15k.
  3. Management > Cash flow / month.. G20 calculate / week.

Pergaulan

  1. Listen
  • Semakin bijak, semakin kurang bercakap dlm hidup.
  • Org bisnes kena banyak spread your value, topik niche sahaja.
  • Topik bisnes berbeza dgn topik pergaulan/listen dlm hidup.
  1. AQAL
  1. Deliver info2 yang mahal2
  • Start beli buku2 yang berkualiti.
  • Minda u akan jadi kualiti, pergaulan u akan jadi berkualiti.
  • Sit with rich people it’s different topics.

Kehidupan

  • Travel, meditasi, jaga malam ni antara cara utk faham kehidupan.
  • U nak faham kehidupan, tp hari2 sibuk dgn kehidupan.
  • Ini semua distraction, the more u layan kehidupan, the more leka.
  • Kena mula asingkan diri secara kerap dengan more travel.

.

Consciousness

Bila sampai masa u akan mula fikir.

  • Kita datang dari mana?
  • Kita sekarang ada dekat mana?
  • Selepas ini kita nak pergi mana?

Kalau dlm religious cerita tentang akhirat, bla, bla, bla.
Its that kita betul-betul faham benda-benda ni?

Faham bukan bermaksud kena tinggalkan dunia.
Faham makna kena align-kan kehidupan sini dgn kehidupan sana.

Dalam kata yang lain kena jadi kaya-raya.
Orang yang tak kaya, tak mungkin dia akan faham tentang kehidupan.

Sebab tu dlm religious dia suruh pergi Mekah.
Antara hikmah supaya manusia ni keluar dari kotak.

Kena travel dengan banyak supaya nampak kehidupan.
Duduk dalam kotak sepanjang hidup, rasa diri power, ini ilusi.

… nak faham tentang hidup kena travel.
… boleh pergi pulau perhentian. ^_^

Advertisement

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: