Nota IH : Morning Pages

Jurnal100Hari – Morning Page (Day 2)

Bila #LuahkanPerasaan atas kertas, ada magik yang akan berlaku, baca #KisahMisteri ni. 😁

.
.
.

Morning Page – Day 2

Day 1 i berjaya kenal pasti 47 beban.
Day 2 i berjaya kenal pasti 71 beban.

Masa yang sama around 35 minit.
Dapat kenal pasti lebih banyak beban.

Ada beberapa beban ulang yang semalam.
Ada banyak beban baru yang i mula sedar.

Sometime beban tu kecil sahaja.
Tapi bila pegang lama-lama ada effect.

Macam satu cawan yang ada air.
Sangat ringan, tak rasa berat.

Bila pegang selama 1 minit.
Tak rasa apa-apa sebab ringan.

Cawan yang berat sama pegang 15 minit.
Tangan akan mula rasa sakit sikit-sikit.

Bila u kekal pegang selama 30-60 minit.
Bila u kekal pegang selama 2-3 jam.

Berat cawan tidak berubah, tapi tangan
jadi semakin sakit dan semakin sakit.

Beban dalam hidup kita juga sama,
ada yang kecil, sederhana dan besar.

Walau beban tu kecil, bila kita pegang
lama-lama, kesan dia semakin membesar.

Contoh kena saman JPJ.
Just bayar beberapa ratus sahaja.

Kalau bayar awal, boleh dapat kurang.
Kalau bertahun kena naik mahkamah.

Kesan tak bayar saman JPJ tak boleh
renew road tax, insurans, ambil lesen.

Tidak ada lesen bawa kereta terbatas.
Susah nak bergerak, hati tak tenang.

Lepas tu if tiada luck, kena saman
polis pula, tambah lagi duit keluar.

Basically just 1 saman sahaja.
Very kecil, tapi if beban ni tak selesai.

Dia akan jadi banyak kesan berantai.
Makin lama, makin banyak masalah timbul.

Day 1 – I tulis beban macam ni:

Saya tak suka…
Saya tak suka…
Saya tak suka…
Saya tak suka… 47x.

Day 2 – I tulis macam ni:

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…
I hate…

I hate… (71x)

MP – Day 1

Experience tulis 47 beban hidup.
I siap mencarut dalam kertas tu. 😂

Kertas just kertas, tidak ada emosi.
Tapi bila sudah senarai semua 47 beban.

I lihat kertas tu pun rasa menyampah.
Sebab tu bila habis tulis, i terus koyak.

MP – Day 2

Experience tulis 71 beban hidup.
Tak mencarut, i feel calm n relax.

Feel dia tak sama macam Day 1.
Walau nampak lebih banyak beban kecil.

Lepas tu Day 1 & 2, bila sudah habis tulis.
I feel macam ada something yang release.

Diri rasa ringan, kepala x semak sangat.
Selama ni banyak fikir beban-beban tu semua.

Dia duduk dalam kepala bertahun-tahun.
Mostly pemikiran itu adalah kabur/ilusi.

Bila tulis i nampak perspektif berbeza.
Sebelum ni dalam kepala perspektif berbeza.

Lepas tu muncul satu wisdom,
“Kita jarang hargai diri sendiri”.

Fikir negatif, semak, serabut, masalah.
Emosi negatif, semak, serabut, masalah.

Benda ni simple, tapi dia bagi kesan pada diri.
I terfikir, kenapa terlalu banyak fikir macam ni.

Kenapa terlalu banyak rasa/emosi macam ni.
Kenapa tak fikir/rasa yang best-best everyday.

Minda kita ada wave.
Emosi kita ada wave.

Bila banyak negatif, wave negatif dipancarkan.
Wave negatif akn bercampur dgn wave negatif.

Wave diri & wave² sekeliling yang negatif ini selepas bercampur, akan menarik sesamanya.

Apa berlaku, more situasi negatif akan muncul.
Ini sebenarnya cerita the law of attraction.

Fikiran negatif walau kecil.
Emosi negatif walau kecil.

Akan ada kesan dalam hidup kita.
Yang kecil tak nampak kesan.

Tapi yang kecil bila bertahun-tahun.
Kesan tu makin lama semakin membesar.

Benda-benda yang kecil ni jangan pandang ringan, sebab bila digabungkan semua perkara kecil, akan menjadi perkara yang sangat besar.

Actually, dont know why i start dengan tajuk beban hidup. Masa tu takda idea apa nak tulis.

Lepas tu terpandang nota dekat dinding, kajian viral bahagian Intro: 5 Sebab Kenapa I Kaji Viral.

Sebab 1: I nak hilangkan banyak benda tak best dalam hidup. Sebab 2: I suka dengan lifestyle yang baru tu (Viral, bisnes, growing, etc).

So, i just nak tahu lebih detail tentang apa:- “Benda tak best dalam hidup” or “Beban hidup”.

Last time buat minor research, 90% masalah hidup link dengan duit. Bila ada duit, banyak masalah boleh diselesaikan dengan cepat.

So, kita tidak akan boleh selesaikan sesuatu masalah selagi tak tahu root/punca masalah.

Contoh Masalah | Hutang

Kalau ada hutang betul ke hutang tu masalah.
Or masalah yang sebenar bukan hutang.

Masalah sebenar:-

• Maybe dekat cash flow.
• Maybe dekat money manager.
• Maybe dekat attitude.
• Maybe dekat habit.
• Maybe dekat mindset.
• Maybe dekat etc, etc, etc.

Maybe dekat something yang lebih deep lagi.

• Hutang tu bukan masalah,
tapi feel susah tu masalah.

• Hutang tu bukan masalah,
tapi feel weak tu masalah.

• Hutang tu bukan masalah,
tapi feel terperangkap tu masalah.

• Hutang tu bukan masalah,
tapi feel stuck tu masalah.

• Hutang tu bukan masalah,
tapi feel ‘why me’ tu masalah.

Tujuan i list semua beban untuk mula sedar, semua beban tu bukan root/punca masalah.

I nak kuatkan kesedaran,
masalah sebenar adalah diri sendiri.

Bila target nak selesaikan masalah.
Masalah lain pula yang akan muncul.

Sebab pattern behaviour of thinking.
Sebab pattern behaviour of feeling.
Sebab pattern behaviour of action.
Sebab pattern behaviour of environment.

Semua pattern behaviour ni menghasilkan masalah tanpa sedar. Kita do something, tapi tak sedar, bila beban dah besar baru sedar.

“Rupanya hidup aku ada masalah”.

Ni semua cerita lama i, Ni sebelum kepala i mula fikir tentang aset, before 2010 lagi. 😂

Sebab i baca buku dah lama sejak sekolah form 4 & 5. Lepas tu kerja beberapa tahun.

Masa tu mula sedar, ada masalah saman, hutang itu ini. I kaji berbulan-bulan, nak cari dekat mana punca semua masalah tu.

Mostly problem link dengan duit gaji yang tak banyak. Lepas tu i fikir, macam mana nak buat duit/cash flow jadi banyak masuk dalam bank.

Dalam kajian tu i nampak, serajin mana buat kerja, duit/cash flow tidak akan jadi banyak.

Dekat situ i mula kaji benda yang berbeza, apa yang orang banyak duit ni buat sebenarnya.

Tertarik dengan ayat “Wang bekerja untuk mereka 24 jam 365 hari tanpa MC/cuti”.

Balik dekat cerita Morning Page

Cerita i 47 & 71 beban, banyak or sikit? Sebenarnya dah bertahun i bersihkan beban.

U jangan terkejut ada orang yang ada 200 – 300 beban/masalah dalam hidup. Or maybe juga ada beribu-ribu beban dalam hidup.

Beban akan jadi kuat, bila diri kita lemah/kecil. Beban akan jadi lemah/kecil, bila diri kita kuat.

Untuk kuatkan diri, tak cukup u join seminar 2-3 hari, setahun 1x sahaja. Juga tak cukup kalau u pernah join 5x-10x seminar sepanjang hidup.

Teknik sains, positif, motivasi, ni semua tak cukup untuk kuatkan diri. Juga tak cukup dengan buat bisnes bertahun-tahun sahaja.

Beban yang kita semua tanggung pada hari ini datang daripada DNA keturunan. Manusia telah diprogramkan beratus hingga beribu-ribu tahun untuk menjadi lemah/kecil.

Ada satu buku tulis tentang Kitaran Kemiskinan datang dari keturunan. Ringkasan cerita, untuk hapuskan kitaran kemiskinan keturunan ini, u kena tukar pattern of behaviour.

(+) Kena develop kapasiti diri bertahun-tahun, minima 10-15 tahun.

(+) Kena develop kapasiti financial bertahun-tahun, minima 10-15 tahun.

Ini bukan untuk jadi kaya-raya, tapi cukup untuk ada kapasiti untuk hentikan kitaran kemiskinan.

Kerja kita bukan just untuk jadi kaya, happy, berjaya, freedom, untuk diri sendiri sahaja.

Topik Purpose of Life belum tulis lagi. 😁

Purpose of Life Universal
=> Berbakti.

Purpose of Life Personal
=> I Am What I Am.

Ringkasan daripada cerita ni, u kena berbakti / do something yang lebih besar dari diri u. Baru hidup akan jadi ada makna, ada tujuan.

Berbalik cerita beban. 😁

Kita tidak akan boleh kalahkan our enemy, kalau kita tak kenal secara spesifik & detail. So, kena mula kaji semua beban yang ada dahulu supaya kita kenal dia.

Next nak buat apa? Selesaikan semua beban tu? Nop.. Kalau u cuba untuk selesaikan semua beban tu, lebih banyak beban akan muncul lagi.

No problem can be solved from the same level of consciousness that created it. Pattern of Behavior tak berubah, setiap hari semua tindakan menghasilkan lebih banyak beban.

Kita go more detail:-

Pattern of Behavior
• Sebelum -> Tak nampak root/punca.

Pattern of Behavior
• Selepas -> Nampak root/punca.

Minda tidak akan boleh selesaikan masalah yang ada dalam minda. Sebab tu ramai orang bertahun-tahun masalah/beban tu tak selesai.

Kena keluarkan dahulu masalah/beban tu dari dalam minda. Tulis atas kertas, baru minda boleh nampak big picture, boleh analisis.

Idea untuk selesaikan masalah, tidak boleh datang dari minda yang sama. No problem
can be solved from the same level of consciousness that created it.

Contoh u nak pakai RM8,000 next 3-4 bulan.
The more u fikir, the more u akan jadi pening.

Apa perlu buat, kena dapatkan idea luar kotak, incubation, tampal kertas dekat dinging, tulis..

“I have RM8,000”..
“I have RM8,000”..
“I have RM8,000”..
“I have RM8,000”..
“I have RM8,000”..

Bahasa minda

• Bila fikir => Saya nak cari RM8k, minda blurr..
• Bila fikir => Saya ada RM8k, minda akan create reality tu.

Saya nak cari RM8k.

Makna setiap hari minda fikir, “saya tidak ada RM8k”. More reality “tidak ada” akan muncul.

Saya ada RM8k.

Makna setiap hari fikir, “saya ada RM8k”.
More reality “ada duit” akan muncul.

Syarat realiti berlaku kena ada *kapasiti.
Sama cerita, bila setiap hari fikir.

hidup saya susah..
hidup saya susah..
hidup saya susah..

Apa yang berlaku “hidup saya susah” akan berlaku berulang-ulang setiap hari.

Bila setiap hari fikir.

bisnes growing everyday..
bisnes growing everyday..
bisnes growing everyday..

Apa yang berlaku “bisnes growing everyday” akan berlaku berulang-ulang setiap hari.

You Are What You Think
Apa fikiran setiap hari, reality semakin real.

Good news. ^_^

Beban/Masalah = Duit.
Beban/Masalah = Peluang.

More beban/masalah = More duit.
More beban/masalah = More peluang.

Day 1

  • U fikir masalah = Peluang.
  • Peluang tu tidak akan muncul.
  • Sebab programming lama masih kuat.

Day 2

  • U fikir masalah = Peluang.
  • Peluang tu still tidak akan muncul.
  • Sebab programming lama masih kuat juga.

Day 3
Day 4
Day 5
Day 6
Day 7

Week 1
Week 2
Week 3
Week 4

Month 1
Month 2
Month 3
Month 4
Month 5
Month 6
Month 7
Month 8
Month 9
Month 10
Month 11
Month 12

Mind Power ni sangat power. Bila hari-hari fikir masalah adalah peluang, Berbulan-bulan berlalu. Secara magik, peluang tu muncul.

Beberapa tahun lepas ada peminat muflis. Masa tu dia baru je kenal i. I explain dalam bisnes kena develop aset berterusan.

Aset => diri
Aset => product
Aset => student
Aset => agent
Aset => cikgu
Aset => database
Aset => bla, bla, bla….

2-3 tahun lepas tu dia jadi lebih kaya dari sebelum muflis. Asbab develop aset.

Lepas ada banyak duit, FEAR muncul, takut jatuh balik. I kata, root bisnes tak boleh letak dekat bisnes/duit.

I kata root bisnes => letak dekat VALUE.
I kata root bisnes => letak dekat diri sendiri (yang ada VALUE tu).

Ada 2 peminat yang muflis & jatuh macam ni.

Lepas tu dulu ada 1 cerita yang i lihat. Orang tu susah, mula-mula kaya, then semua hilang.

• Rumah hilang
• Family hilang
• Duit hilang
• Bisnes hilang
• Everything hilang jadi ZERO ..

Last sekali jumpa 1 orang, dia tanya apa yang u hilang?

• Dia kata Rumah hilang, nop, itu material.
• Dia kata Bisnes hilang, nop, itu material.
• Dia kata Duit hilang, nop, itu material.

And.. effect semua ni, family hilang.
Lepas tu dialouge, panjang, i ringkaskan.. 😁

Itu semua material, material tu datang dari mana? Fo sure, diri u yang buat kerja itu ini, dapat semua material.

And today “mana diri u yang dulu tu?”…
“Kenapa diri u sekarang sudah berbeza?”..

• Mana your passion?
• Mana your semangat?
• Mana your confident?
• Mana, bla, bla, bla..

Dia mula sedar, dulu naik attach dengan diri sendiri. Selepas naik attach dengan material.

Lupa attach dengan diri.
Dia lupa root/value yang dibawa dari awal.

Bila dia mula sedar tentang diri sendiri, pada masa tu juga, semua power datang balik.

Passion, semangat, confident, semua datang balik. Dulu i start from zero, and i can start again from zero juga.

Moral dia, ramai orang
tak attach dengan diri sendiri.

  1. Membaca
  2. Senaman
  3. Meditasi
  4. Deliver Value

Formula ni untuk attach-kan u dengan diri u balik. Supaya u dapat balik passion, semangat, love, confident, etc.

Kita namakan “Self Power or New Me”.

Back again with Morning Page 😁
I start dengan beban/masalah sebab i tahu.

Masalah/beban = Duit/peluang. Kalau u nak more money, more happy, start look inside.

Just formula ini tidak akan menjadi if..

• Setiap hari jiwa kacau.. tak apply meditasi.
• Setiap hari mindset sama.. tak membaca.
• Setiap hari badan berat.. tak senaman.
• Setiap hari tak deliver value.

Dalam bisnes.

Prospek nak value (problem solving).
U buat promosi/marketing (selling).
Dua ni tak align, jadi kacau.

Bila …

Prospek nak value (problem solving).
U pula deliver value (problem solving).
Baru align, “bisnes” akan berlaku.

Settle Morning Page – Day 2. 😁

Published by Editor

Storyteller

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: